TÉMA

Strategické zásoby

Ministerstvo zemědělství kontroluje ceny potravin. Rusnok nevyloučil další růst úrokových sazeb

Ministerstvo zemědělství začalo spolu s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěž (ÚOHS) v minulém týdnu sledovat prodejní ceny vybraných potravin, aby obchodníci uměle nezvyšovali marže. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) zdražovali výrobci i v březnu, ceny nejvíc rostly v zemědělství, což naznačuje budoucí vývoj cen pro spotřebitele. Na ty dopadne i vzrůst nákladů podnikatelům, což avizuje Hospodářská komora. Guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok nevyloučil další zvýšení úrokových sazeb. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl po středečním jednání vlády, že kabinet připravuje kroky, které mají zajistit především udržení dodávek energie za přijatelné ceny, ministři o nich však budou dál diskutovat.
20. 4. 2022Aktualizováno20. 4. 2022, 19:09|
OVM

Prodáme ze státních rezerv zbytečné kovy, řekl Havlíček. Nejdříve musí být nové krizové plány, oponovali Jurečka a Fiala

Vláda chce ze státních rezerv prodat v příštím roce kovy za 600 milionů korun a o rok později za 1,6 miliardy, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).  Předseda sněmovního hospodářského výboru Radim Fiala z SPD a místopředseda stejného výboru Marian Jurečka z KDU-ČSL prodej kritizovali, protože není předem připravena nová koncepce státních rezerv a nové krizové plány. Nelíbí se jim ani to, že peníze by šly do státního rozpočtu, nikoliv zpět do Správy státních hmotných rezerv (SSHR) na nové investice.
15. 12. 2019|