TÉMA

Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko

Kotleba přišel o mandát poslance, soud ho uznal vinným z extremismu

Slovenský nejvyšší soud uznal předsedu krajně pravicové strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotlebu vinným z extremistického trestného činu, na rozdíl od soudu první instance mu ale vyměřil pouze podmínku. Verdikt senátu nejvyššího soudu, vůči kterému se nelze odvolat, zároveň znamená, že Kotleba přišel o poslanecký mandát. Politik, jenž se líčení nezúčastnil, byl stíhán v kauze šeků s možnou extremistickou symbolikou.
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 15:58|

Zásah ústavního soudu na Slovensku. Padesátidenní zákaz průzkumů před volbami nebude

Před únorovými parlamentními volbami na Slovensku nakonec nebude platit padesátidenní zákaz zveřejňování průzkumů veřejného mínění. Plénum tamního ústavního soudu pozastavilo účinnost kontroverzní novely, kterou prosadily strany Smer-SD, Slovenská národná strana (SNS) a kotlebovci. Podnět k ústavnímu soudu podala prezidentka Zuzana Čaputová. O samotném návrhu protiústavnosti normy rozhodne soud později.
18. 12. 2019|

Slovenská policie stíhá expremiéra Fica. Zastal se politika odsouzeného za protiromské výroky

Slovenská policie obvinila expremiéra a šéfa nejsilnější vládní strany Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) Roberta Fica kromě jiného ze schvalování trestného činu. Fico je stíhán za to, že se zastal již bývalého poslance krajně pravicové strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Milana Mazureka odsouzeného za protiromské výroky. Vyplývá to ze čtvrtečního policejního oznámení. V případě prokázání viny hrozí Ficovi, který je nyní poslancem, až pětileté vězení.
5. 12. 2019Aktualizováno5. 12. 2019, 16:23|