TÉMA

Slezská diakonie

Začaly Dny dobrovolnictví. Lidé si mohou zkusit pomáhat v domovech seniorů či pacientům v nemocnici

V šesti krajích Česka začaly středečním dnem Dny dobrovolnictví. Lidé si při nich mohou vyzkoušet, jaké to je pomáhat například klientům v domovech pro lidi se zdravotním postižením, pacientům v nemocnicích či ve vesnicích zasažených tornádem. Program, který potrvá až do soboty 29. dubna, je dostupný na oficiálních stránkách akce.
26. 4. 2023|

Sbírka potravin vynesla 440 tun zboží pro potřebné, je to dosud nejvíc

V sobotní sbírce potravin v Česku lidé v obchodech darovali 440 tun zboží pro potřebné. Z toho 396 tun potravin a 44 tun hygienických potřeb. Je to dosud nejvíc v této akci. Sdělila to ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová. Sbírka přitom pokračuje v e-shopech a další zboží zřejmě přinesou slíbené firemní a komunitní sbírky. Rekordní výsledek má akce i přesto, že ji letos doprovázela bezpečnostní opatření proti šíření nemoci covid-19.
22. 11. 2020|

Sbírky potravin se účastní stovky obchodů a dva e-shopy, lidé nejvíce darují rýži, těstoviny nebo konzervy

Lidé, kteří chtějí darovat trvanlivé potraviny a drogistické zboží potřebným, ho v sobotu v Česku po nákupu odevzdávají v 603 prodejnách. Do sbírky potravin se mohou zapojit i ve dvou e-shopech. Podle ředitelky České federace potravinových bank Veroniky Láchové darují nejčastěji rýži, těstoviny nebo konzervy. Platí to i v hypermarketu Globus na Černém Mostě v Praze, kde dárci ráno za půldruhé hodiny naplnili sedm nákupních vozíků. Pomáhají jim při tom dobrovolníci. Letos se zboží kvůli epidemii covidu-19 předává bezkontaktně.
21. 11. 2020Aktualizováno21. 11. 2020, 17:19|

Potravinové banky vyhlíží sobotní sbírku, v některých kvůli covidu nezbylo skoro nic

V sobotu proběhne v celém Česku další potravinová sbírka. Ta jarní kvůli pandemii koronaviru nebyla, a proto teď v potravinových bankách chybí asi pět set tun trvanlivých potravin. V některých bankách jsou nyní jenom poslední lahve s nápoji. Nedostatek potravin je problémem hlavně pro charitativní organizace nebo matky samoživitelky.
20. 11. 2020Aktualizováno20. 11. 2020, 15:21|

Školy pro žáky s handicapem zůstávají zavřené. Rodičům dochází dech

Základní školy se postupně otevírají a rodiče se mohou rozhodnout, jestli do nich své potomky pošlou, nebo ne. Volbu ale zatím nemají ti, jejichž děti chodí do speciálních škol. Učí se s nimi on-line, nemají ale asistenty ani potřebné pomůcky. Speciální školy by se mohly otevřít v červnu.
16. 5. 2020|

Potraviny pro samoživitelky nebo seniory. Lidé můžou opět pomoct potřebným

V sobotu se po celém Česku koná potravinová sbírka. Lidé letos můžou zakoupit a darovat jídlo či hygienické potřeby v 750 kamenných obchodech a dvou internetových e-shopech. Nejžádanější jsou především základní trvanlivé potraviny a drogerie. Zakoupené produkty pak organizátoři darují potřebným neziskovým organizacím. Partnerem sbírky jsou Charita Česká republika, Naděje, Armáda spásy a Slezská diakonie.
23. 11. 2019|