TÉMA

Roman Hanák

Na obchvatu Čebína hyne zvěř pod koly aut. Silnice narušila migrační koridor a nepočítá s ochranou

Myslivci v Čebíně na Brněnsku instalují pachové ohradníky v blízkosti nového obchvatu. Od jeho zprovoznění na začátku října tam řidiči srazili několik zvířat. Silnice podle starosty totiž protnula koridor, kterým zvěř byla zvyklá chodit.
13. 10. 2023|

Na most do Tetčic se auta vrací jen dočasně. Na podzim jej čeká demolice

Řidiči od čtvrtka opět projedou po mostě v Tetčicích na Brněnsku. Silničáři ho uzavřeli před dvěma týdny kvůli zřícení cihlového mostního křídla. V havarijním stavu je stavba už delší dobu, s rozsáhlejší opravou se proto nepočítá. V září je naopak naplánovaná demolice.
19. 5. 2022|

Firmy bez dělníků nepracují. Koronavirová opatření zastavila dopravní stavby v kraji

Kvůli šíření nákazy koronavirem a souvisejícím protiepidemickým opatřením jsou v ohrožení termíny dokončení některých dopravních staveb v Jihomoravském kraji. Stavební firmy nechtějí pokračovat ve stavbách. Podle náměstka hejtmana Romana Hanáka (ČSSD) jsou přitom některé financované z dotací z Evropské unie, a kraj proto čelí problémům s investicemi.
23. 3. 2020|

Bez krajnic a s dírami. V Pozořicích roky volají po opravě silnice v dezolátním stavu

V Pozořicích na Brněnsku se už roky domáhají rekonstrukce hlavní příjezdové silnice druhé třídy, která je v havarijním stavu. Vedení kraje, který vozovku spravuje, bude však teprve příští rok vyřizovat dokumentaci a shánět peníze na stavbu. Doprava tam má přitom kvůli stavbě logistického centra ještě zhoustnout.
28. 2. 2020|

Miliardy na železnici. Jihomoravský kraj nakoupí vlaky a pronajme je dopravcům

Zastupitelé Jihomoravského kraje schválili nákup 37 vlaků od Škody Transportation. Kraj tak chce zlepšit podmínky pro cestující, kteří často jezdí i půlstoletí starými soupravami. Cenová nabídka výrobce dosahuje podle náměstka hejtmana Romana Hanáka (ČSSD) 6,651 miliardy korun a zahrnuje i servis vlaků v dalších 30 letech. Provozovat je bude dopravce, který vzejde ze soutěže. Kraj na nákup získá evropskou dotaci zhruba 5,5 miliardy, na svůj podíl si vezme úvěr.
21. 11. 2019|