TÉMA

Poutní místo

Opatství Mont-Saint-Michel začali stavět před tisíci lety. Dnes ho navštíví tři miliony lidí ročně

Před tisíci lety byl položen základní kámen opatství Mont-Saint-Michel ve francouzské Normandii. Dnes je to jedno z nejnavštěvovanějších poutních míst na celém světě. K památce, která je od roku 1979 na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, se každý rok vypraví na tři miliony lidí.
19. 8. 2023|

Průzkum odhalil vážné poškození krovu poutního kostela v Dubu nad Moravou na Olomoucku

Mykologický průzkum v kostele Očišťování Panny Marie v Dubu nad Moravou na Olomoucku odhalil vážné poškození krovu. Jeden z trámů se dokonce přelomil. Známé poutní místo, které je vidět na kilometry daleko, by tak mělo projít rozsáhlou rekonstrukcí. Ovšem kromě krovu potřebují renovovat i varhany. Cena prací se odhaduje asi na padesát milionů korun.
2. 2. 2023|

Praha má novou baziliku. Papež udělil čestný titul kostelu svaté Ludmily na náměstí Míru

Papež František povýšil kostel svaté Ludmily na pražském náměstí Míru na baziliku. Slavnostní vyhlášení by se mělo konat v polovině září. České televizi to potvrdil mluvčí pražského arcibiskupství. Čestný titul baziliky se propůjčuje významným kostelům podle uvážení hlavy římskokatolické církve. Na světě tento titul drží 1861 kostelů, v Česku je jich nově šestnáct.
10. 8. 2022|

Tornádem poničené trámy kostela se mění v kříž pro papeže. Na Slovensku před ním odslouží bohoslužbu

Dřevo z kostela v Moravské Nové Vsi bude zdobit kříž pro papeže Františka. Ten navštíví Slovensko od 12. do 15. září. Kříž, který je už téměř hotový, bude součástí pódia ve slovenském Šaštíně blízko českých hranic. Na poutním místě se už teď chystají na příjezd hlavy katolické církve.
2. 9. 2021|

Kostel i křížovou cestu v Římově čekají opravy. Zvelebení poutního místa vyjde na sto milionů

Začala rozsáhlá rekonstrukce poutního areálu v Římově. Restaurátoři pracují na fasádách kaplí podél křížové cesty, která v posledních desítkách let zchátrala. Před několika staletími přitom patřila k oblíbeným poutním místům. Opravy areálu vyjdou na 100 milionů korun.
9. 5. 2021|

Při tlačenici na poutním místě na severu Izraele zemřelo 45 lidí

Při tlačenici na židovském poutním místě v severním Izraeli zemřelo 45 lidí a dalších zhruba 150 lidí bylo zraněno, mnozí z nich vážně. Odpovědnost za tragédii na sebe vzal velitel policejních sil v oblasti Šimon Lavi. Právě on řídil bezpečnostní opatření při tragickém čtvrtečním shromáždění příslušníků ortodoxní židovské komunity na hoře Meron. Izraelským představitelům už kondolovali zahraniční politici. Na neděli je v zemi vyhlášen státní smutek.
30. 4. 2021Aktualizováno30. 4. 2021, 21:53|

Oprava baziliky na Svatém Kopečku v Olomouci končí. Od pátku už bude bez lešení a plně přístupná

Lidé, kteří míří na poutní místo na Svatém Kopečku v Olomouci, budou moci od pátku navštívit i kompletně zrekonstruovanou baziliku Navštívení Panny Marie. Ta byla několik dní nepřístupná, restaurátoři tam prováděli závěrečné práce. Bazilika byla během rekonstrukce, která probíhala od roku 2018 sice přístupná, některé historické prvky se však schovávaly pod lešením. Ve čtvrtek dělníci dokončovali poslední detaily náročné opravy.
20. 8. 2020|

Poutníci budou mít kde složit hlavu. U štípského kostela pro ně vznikne zázemí

Nové, důstojnější zázemí vznikne pro poutníky a návštěvníky chrámu Narození Panny Marie ve Zlíně-Štípě. Římskokatolická farnost Štípa jej hodlá vybudovat v nevyužité hospodářské budově, nacházející se hned vedle kostela, který je významným moravským poutním místem.
20. 11. 2019|