TÉMA

Trondheim

Norsko zažívá „krizi celostátních rozměrů“. Voda zatopila i elektrárnu, hlavní silnice z Osla jsou uzavřené

V Norsku se částečně zhroutila hráz přehrady u vodní elektrárny na největší řece Glomma. Obyvatele obcí pod přehradou v Braskereidfossu úřady včas dostaly do bezpečí. Elektrárna je zatopená a mimo provoz. Kvůli intenzivním dešťům byly během posledního dne evakuovány stovky lidí z regionu severně od Osla. Podle norského listu Aftenposten je v současné době téměř nemožné dostat se z východu na západ a z jihu na sever země. Pod vodou je i rybářský přístav ve švédském Göteborgu, píše agentura AP.
9. 8. 2023Aktualizováno9. 8. 2023, 22:08|

Noráci stavěli železnici i opevnění pro nacisty. Příběhy nuceně nasazených Čechoslováků v Norsku ožívají

Bylo jim dvacet let a čekalo je nucené nasazení v Německu. Mladí Čechoslováci odjížděli v roce 1942 z protektorátu do Říše, kde měli pracovat především v továrnách. Část z nich ale po příjezdu do Berlína zjistila, že je čeká ještě mnohem delší cesta. Zhruba 1800 jich nacisté odvezli do Norska, aby za polárním kruhem stavěli opevnění a železnici. Čekal je obrovský mráz, nedostatek jídla, ale také velice přátelští místní obyvatelé. Tito muži si podle místa svého totálního nasazení začali po válce říkat Noráci.
14. 12. 2021|

Chemie z vosku na lyže se ukládá v přírodě, dokázali norští vědci

Na severní polokouli nastává zima a řada lidí vyrazí na svah či do běžecké stopy. Aby jim to po bílém povrchu lépe klouzalo, používá řada lyžařů či snowboardistů speciální vosky. Právě na ně teď zaměřili pozornost norští vědci a ukázalo se, že chemikálie obsažené ve voscích pronikají do potravního řetězce, což se může v budoucnu projevit jako velký problém. Vědci proto chtějí ve výzkumu pokračovat.
12. 11. 2019|