TÉMA

Okresní soud v Třebíči

Technik zodpovědný za nepečlivou kontrolu svarů v elektrárně Dukovany se dohodl na podmínce

Technik Luboš Věžník souzený kvůli kontrole svarů v jaderné elektrárně v Dukovanech v roce 2012 se u Okresního soudu v Třebíči dohodl na uznání viny a trestu. Za poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení mu hrozilo až osmileté vězení. Vinu uznal a dohodou dostal trest osmnáct měsíců vězení s tříletou podmínkou a zároveň tříletý zákaz činnosti provádění kontrol v jaderných elektrárnách. Na místě se vzdal možnosti odvolání, státní zástupce Tomáš Černý si ponechal lhůtu na vyjádření.
18. 1. 2022Aktualizováno18. 1. 2022, 12:23|

Třebíčský soudce Krátký skončí kvůli velkým průtahům. O odvolání rozhodl kárný senát

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) v pondělí potrestal soudce Okresního soudu v Třebíči Jaroslava Krátkého odvoláním z funkce. Důvodem byly podle rozhodnutí průtahy ve 111 trestních případech. Některé se týkaly vážných trestných činů, další například žádostí o podmínečné propuštění z vězení. Krátký u soudu vinu doznal, navrhovaný trest odvolání z funkce ale odmítl jako příliš přísný. Rozhodnutí NSS nemá odkladný účinek.
17. 1. 2022Aktualizováno17. 1. 2022, 17:56|

Ústavní soud se zastal otce tří dětí, který usiluje o střídavou péči

Ústavní soud (ÚS) se zastal otce usilujícího o střídavou péči. Soudci v nálezu znovu zdůraznili, že při rozhodování o péči musí být předním hlediskem nejlepší zájem dítěte. Justici dali několik přesnějších vodítek pro rozhodování podobných sporů. Nález je dostupný na webu soudu.
12. 11. 2019|