TÉMA

Soud EU

Zdravotníci pardubické nemocnice postupovali při pooperačních komplikacích chlapce špatně, shodli se znalci

U Okresního soudu v Pardubicích vypovídal poslední znalec v případu se třemi zdravotníky obžalovanými z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti a z neposkytnutí pomoci. Podle obžaloby v roce 2017 v Pardubické nemocnici nesprávně postupovali při pooperačních komplikacích u chlapce, který pak zůstal v bdělém kómatu. Také poslední znalec označil postup zdravotníků za chybný. Líčení odročil soud na 19. dubna, kdy by měly zaznít závěrečné řeči a zřejmě bude i vynesen rozsudek.
22. 3. 2022|

Potravinové kvóty narazily na evropský odpor. Komise hrozí Česku žalobou

Evropská komise (EK) varovala, že pokud Česko schválí povinné kvóty na prodej tuzemských potravin, může se Praha dočkat žaloby. Komisař pro jednotný trh Thierry Breton uvedl, že český zákon zavádějící kvóty by se rovnal nedovolenému omezování dovozu zahraničních potravin. Jako první na to ve středu upozornil server ihned.cz. Zákon už schválila Poslanecká sněmovna, v Senátu však zřejmě neprojde.
10. 3. 2021|

Unijní soud podle iRozhlasu pozastavil žalobu Česka na Evropskou komisi kvůli dotaci Agrofertu

Unijní soud přerušil projednávání žaloby České republiky na Evropskou komisi podané kvůli zablokované dotaci pro společnost Agrofert. Chce počkat na konečné rozhodnutí Komise o dotaci. Uvedl to server iRozhlas.cz. Žaloba se týká částky 30 tisíc eur (přibližně 800 tisíc korun), které Brusel prozatím odmítl zaplatit kvůli možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO).
17. 1. 2021|

Židovské osady na etiketách. Potraviny z okupovaných území nemají být „izraelské“, rozhodl soud EU

Soudní dvůr Evropské unie rozhodl, že na potravinách pocházejících z území okupovaných od června 1967 Izraelem musí být uveden údaj o konkrétním místu jejich původu, včetně židovských osad. Uvedl, že v opačném případě by byla informace o původu zboží klamavá. Opatření má zajistit, aby produkty z židovských osad na okupovaném území, tedy ze Západního břehu Jordánu nebo Golanských výšin, byly jasně označeny a neměly pouze štítek, že pocházejí z Izraele. Verdikt soudu v Lucemburku je pro členské státy závazný. Podle Izraele je rozhodnutí morálně chybné.
12. 11. 2019Aktualizováno12. 11. 2019, 15:57|