TÉMA

Technické muzeum

Primky a další časoměrná zařízení vystavuje Technické muzeum v Brně. Kolekce patří sběrateli

Jednu z nejrozsáhlejších sbírek hodinových mechanismů vystavuje ode dneška Technické muzeum v Brně. Kolekci shromáždil Libor Hovorka a zahrnuje náramkové, kapesní i kuchyňské hodiny značky Prim i dalších českých a československých výrobců, například někdejšího národního podniku Chronotechna, Elektročasu Praha a Elchronu Polná.
6. 9. 2021|

Minervy slouží už 140 let. Jejich vývoj představuje Technické muzeum v Brně

V domácnostech i velkých textilních továrnách se už desítky let šije na strojích značky Minerva. Historii podniku dokumentuje nová výstava v Technickém muzeu Brno. Zájemci si prohlédnou několik desítek šicích strojů různých provedení, velikostí i barev.
10. 8. 2021|

Technické muzeum hledá pamětníky textilní výroby v Brně. Jejich příběhy budou součástí prohlídek města

Turistické informační centrum města Brna se snaží lidem přiblížit nedávnou průmyslovou historii projektem brněnský industriál. Jeho součástí jsou komentované prohlídky, hry a naučné stezky. Podílí se na něm i technické muzeum, které hledá pamětníky textilní výroby v Brně. Jejich příběhy pak budou součástí projektu.
28. 7. 2020|

Veteráni, staré autobusy nebo četníci. Centrem Brna kroužily historické vozy z muzea

Centrem Brna na okružní jízdě několikrát projela historická auta, autobusy i vojenská vozidla ze sbírek brněnského technického muzea. Akce nazvaná Muzeum v pohybu připomněla 90 let od zahájení autobusové dopravy v Brně, zároveň šlo o pozvánku do znovu otevřených expozic muzea po pandemii covidu-19. Jen na náměstí Svobody přišly stovky lidí, uvedla mluvčí muzea Šárka Motalová.
16. 5. 2020|
1989

Ostnatý drát a vstup na „propustku“. V brněnském Technickém muzeu začala výstava o železné oponě

Netradiční vernisáží začala v brněnském Technickém muzeu výstava Železná opona 1948–89. Okolí muzea se změnilo v hraniční pásmo, pro vstup potřebovali návštěvníci „propustku“. Výstava představuje historii ostrahy státních hranic, ukazuje výzbroj a výstroj jednotek Pohraniční stráže i způsoby překonávání železné opony.
11. 11. 2019|