TÉMA

Karel Vachek

30 let zpět: Ohlédnutí za volbami 1990

V Praze měl premiéru dokumentární film Karla Vachka zachycující Československo před prvními polistopadovými svobodnými volbami v roce 1990. Dokument Nový Hyperion Vachek nazval volební komedií a v rozhovoru vysvětluje, jak podle něho smích souvisí se svobodou.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
7. 4. 2022|

Zemřel režisér Karel Vachek. Jeho snímky ukazovaly, jak myslet filmem

Ve věku 80 let zemřel režisér dokumentárních filmů a pedagog Karel Vachek. Potvrdila to děkanka Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění (FAMU) Andrea Slováková. V roce 1968 natočil snímek Spřízněni volbou o účastnících pražského jara.
22. 12. 2020Aktualizováno22. 12. 2020, 23:06|

Festivalu dokumentů Ji.hlava začíná on-line šichta. Nastoupili na ni horníci, Vachek i Albert Kahn

Festival dokumentárních filmů Ji.hlava se letos, jako mnoho jiných kulturních akcí, koná on-line. Pořadatelé nicméně upozorňují, že i tak lze čtyřiadvacátý ročník považovat za plnohodnotný. Od 27. října do 8. listopadu nabídne více než 270 filmů, debaty s tvůrci, Inspirační fórum i program pro děti. Mimo jiné budou promítány první ukázky z dokumentu o Milanu Kunderovi nebo retrospektiva k osmdesátinám Karla Vachka. Virtuální návštěva festivalu je možná po akreditaci.
27. 10. 2020|

Karel Vachek: Jednoduchým příběhem už svět nejde popsat, to je kýč

Poslední aktivní tvůrce československé nové vlny Karel Vachek bilancuje společenský vývoj padesát let od pražského jara a třicet od sametové revoluce a jedinou možnou budoucnost vidí v přímé demokracii, kterou podle něj umožní propojení lidstva počítačovou sítí. Jeho šestihodinový film-román Komunismus a síť aneb Konec zastupitelské demokracie začala tento týden promítat česká kina. Premiéru měl ale už o něco dříve na mezinárodním festivalu dokumentů v Jihlavě, kde také s osobitým filmařem vedla rozhovor Tereza Willoughby.
8. 11. 2019Aktualizováno8. 11. 2019, 13:52|