TÉMA

Sapporo

Japonský soud se zastal možnosti uzavřít homosexuální manželství

Japonský soud označil za protiústavní, že homosexuálové nemohou v zemi uzavřít manželství. Podle soudu to odporuje zásadě rovnosti osob před zákonem. Homosexuální páry tak dosáhly před japonskými soudy prvního symbolického vítězství, uvedla agentura Reuters. Japonsko jako jediná země skupiny G7 neumožňuje uzavřít před zákonem stejnopohlavní svazky, podle zástupců státu s touto možností nepočítá ústava.
17. 3. 2021|

Olympiáda se v Tokiu letos nekonala. Není ale první, v minulosti byly proti světové války

Měl to být svátek sportu. V japonském Tokiu se po 56 letech měly konat znovu letní olympijské hry. Pandemie ale byla proti a nejsledovanější globální událost roku odsunula o rok. Není to ale poprvé. V novodobé historii olympiád se v několika případech zrušily Hry úplně, jindy měnily pořádající zemi a ve dvou případech se konaly v podstatě „jen“ pro část světa. Důvodem byla vždy politika, letos ale bezprecedentně situace týkající se zdraví.
30. 12. 2020|

Finišujeme, hlásí z Tokia pořadatelé letních olympijských her

Necelý rok před letními olympijskými hrami jsou pořadatelé v Tokiu téměř připraveni, s Mezinárodním olympijským výborem už dolaďují jen poslední detaily. Největší starosti jim zatím dělá počasí. Kvůli očekávanému dusnu a vedru totiž město přišlo o olympijský maraton i chodecké závody.
2. 11. 2019|