TÉMA

Pavlov

Genetická stopa pravěkých lovců z Dolních Věstonic vymizela, jiným populacím z této doby se dařilo

Genetická mapa západní a střední Eurasie se po poslední době ledové před zhruba 20 tisíci lety výrazně změnila. Prokázal to mezinárodní výzkum, v němž genetici spolu s antropology a archeology prozkoumali kompletní lidský genom 356 mužů a žen, kteří žili před 50 až pěti tisíci lety před naším letopočtem. Studie, která vyšla v odborném časopise Nature, zpracovala i tři případy z Moravy, takže díky ní víme víc o podivném vymizení tamních lovců mamutů.
1. 3. 2023|

S archeology na výlety. Turisté mohou vyrazit na prohlídky nalezišť po celém Česku

Archeologické ústavy Akademie věd v Praze a v Brně ve spolupráci s Národním památkovým ústavem a dalšími pracovišti připravily pro zájemce unikátní sérii komentovaných prohlídek vybraných archeologických lokalit. Turisté mohou navštívit s průvodci a výkladem například Dolní Věstonice a jeskyni Býčí skála, římskou základnu Hradisko u Mušova nebo rodiště svatého Vojtěcha v Libici nad Cidlinou.
4. 7. 2020|

U nejvýše položené železniční stanice v Česku vznikne expozice o Zlaté stezce

U nejvýše položené železniční stanice na Šumavě v Kubově Huti vyroste moderní stavba se zázemím pro turisty. Za jejím návrhem stojí český architekt Radko Květ, který je autorem i úspěšného projektu archeologického parku v Pavlově na jižní Moravě.
26. 10. 2019|