TÉMA

Poškození mozku

Zdravotníci chybovali, řekl primář Pardubické nemocnice u soudu kvůli chlapci v bdělém kómatu

Zdravotníci dětského oddělení Pardubické nemocnice chybovali, když nechali matku s chlapcem, který krvácel po operaci mandlí, odejít z oddělení na ORL ambulanci. Ve svědecké výpovědi to ve čtvrtek před soudem řekl primář dětského oddělení Marian Šenkeřík. Případ z roku 2017, kdy dítě zůstalo kvůli pooperačním komplikacím v takzvaném bdělém kómatu, projednává Okresní soud v Pardubicích. Před soudem ve čtvrtek jako svědci vypovídali dva lékaři, kteří se zúčastnili chlapcovy resuscitace. Na případ upozornil pořad ČT Infiltrace.
23. 9. 2021|

Chlapec byl v kómatu, teď už si zase hraje. Lékaři v ČR prvně použili pupečníkovou krev při léčbě mozku

Syn manželů Šiplových skončil po tonutí v kómatu. Nebyly mu ani dva roky. Po terapiích a použití pupečníkové krve se jeho stav začal zlepšovat. Nyní už si tříletý Jan opět hraje s rodinou. Podle lékařů jde o první případ v Česku, kdy byla tato experimentální léčba využita u poranění mozku. Přesnou příčinu zlepšení ale zatím nechtějí hodnotit.
23. 9. 2021|

„Je nepochopitelné, co se tam dělo,“ vypověděla matka chlapce, který po pooperačních komplikacích skončil v kómatu

Mnoha chyb se podle matky chlapce, který po operaci mandlí v Pardubické nemocnici před čtyřmi lety kvůli pooperačním komplikacím zůstal v takzvaném bdělém kómatu, dopustili zdravotníci nemocnice při zákroku i po něm. Matka v úterý vypovídala jako svědkyně před pardubickým soudem. Chyby podle ní nastaly při předoperačních vyšetřeních, operaci i řešení kritické situace při masivním krvácení dítěte několik dní po zákroku. Kvůli němu nemohl chlapec několik minut dýchat a má poškozený mozek. V té chvíli nemocniční personál podle ní fatálně selhal. Na případ upozornil Pořad ČT Infiltrace.
21. 9. 2021|

Resuscitační týmy a sjednocení péče napříč republikou. Ministerstvo i nemocnice chtějí zabránit pochybením

Ministerstvo zdravotnictví poslalo kontrolu do východočeských nemocnic, úředníci mají odhalit, kdo pochybil v případu novorozené dívky, která se narodila v červnu v Pardubicích. Její matku ještě předtím odmítly přijmout rychnovská a následně i královéhradecká nemocnice, i přesto, že byla nakažena streptokokem. Dívka si ponese doživotní následky. Nejde o jediný případ, kdy se hovoří o pochybení zdravotníků. Ministerstvo zdravotnictví i nemocnice připravují přísnější opatření.
24. 10. 2019|