TÉMA

Vyznání

Američané přestávají věřit v Boha. Církvi se vyhýbá hlavně mladá generace

Každý třetí Američan je podle nového průzkumu agentury AP bez vyznání. Mezi mladými jejich podíl sahá dokonce až k 45 procentům. Ještě před padesáti lety přitom náležitost k jakékoliv církvi odmítlo jen pět procent obyvatel Spojených států. Řada Američanů nicméně ze svých životů spiritualitu nevylučuje a touží po setkávání se stejně smýšlejícími.
7. 10. 2023|

Před sto lety se narodil biskup Davídek. Za komunismu tajně vysvětil tři ženy i ženaté muže

12. ledna 1921 se narodil Felix Maria Davídek, tajně vysvěcený biskup a zakladatel takzvané podzemní církve v Československu. Jeho společenství Koinotés, které vzniklo v 60. letech, vytvořilo alternativu k oficiální, komunisty velmi ostře sledované církvi. Davídek mimo dohled režimu vysvětil celou generaci kněží, včetně žen a ženatých mužů, čímž se dostal do sporu s Vatikánem. Obdoby podzemních církví sahají do počátku křesťanství vůbec a přežívají dodnes, například v Číně.
12. 1. 2021Aktualizováno12. 1. 2021, 11:19|

Hoj, ty Štědrý večere i na Tři krále. Pravoslavná církev slaví Vánoce

Pravoslavní křesťané v Rusku a dalších evropských zemích slaví vánoční svátky. Kvůli dodržování staršího juliánského kalendáře jsou totiž oslavy tradičně posunuty zhruba o čtrnáct dní a den Kristova narození připadá až na 7. ledna – podle gregoriánského přepočtu. V Česku se k pravoslaví podle odhadů hlásí více než sto tisíc lidí.
6. 1. 2020|

Iráčtí Kurdové hledají vlastní identitu, spojovacím článkem se stal tajemný zoroastrismus

Početná kurdská komunita žije kromě Sýrie, kde čelí turecké ofenzivě, také v sousedním Iráku. Po porážce Islámského státu a částečné stabilizaci země se část iráckých Kurdů upíná k jiné víře než k islámu. Řada z nich hledá svou národní identitu, a tak se rozhodla konvertovat ke starověkému náboženství zoroastrismu.
3. 11. 2019|