TÉMA

Laura Dernová

Parazit změnil Oscara, poprvé vyhrál cizojazyčný film. Dcera z FAMU je bez ceny

Nejlepším filmem roku 2019 podle cen americké filmové akademie je Parazit. Sociální drama říznuté černou komedií natočil padesátiletý jihokorejský tvůrce Pon Džun-ho – a zapsal se jím do oscarové historie. Neanglicky mluvený snímek tuto kategorii totiž vyhrál poprvé. Sošku nejlepšího herce převzal v Los Angeles Joaquin Phoenix, nejlepší herečkou je Renée Zellwegerová. Tvůrci z Česka byli zastoupeni ve dvou kategoriích: výpravě a kostýmech a také nejlepším krátkém animovaném filmu. Neuspěli nakonec ani v jedné.
10. 2. 2020Aktualizováno10. 2. 2020, 08:14|

Filmová upoutávka týdne: Malé ženy mají velké ambice. Sehnaly Watsonovou i Streepovou

Slavnému románu Malé ženy dává novou filmovou podobu režisérka a scenáristka Greta Gerwigová, která do rolí ústřední čtveřice sester získala i herečky Emmu Watsonovou, známou ze série o Harrym Potterovi, nebo Florence Pughovou, která si letos zahrála ve chváleném hororu Slunovrat. V dalších rolích se pak objeví i Meryl Streepová nebo Laura Dernová. Česká kina Malé ženy navštíví koncem ledna.
30. 11. 2019|

Filmová upoutávka týdne: Rozvádíme se. Adam Driver a Scarlett Johanssonová se už dál nesnesou

Že rozpad rodiny umí být těžká záležitost, ukázal už například Oscarem ověnčený snímek Kramerová versus Kramer. Ošidná zákoutí rozvodových sporů přiblíží i nový film amerického tvůrce Noaha Baumbacha Manželská historie (v originále Marriage Story), který sbírá pochvalná hodnocení od svého uvedení na festivalech v Benátkách a Torontu.
19. 10. 2019|