TÉMA

Okresní soud v Náchodě

Za napadení učitelky potrestal soud matku obecně prospěšnými pracemi

Trest obecně prospěšných prací udělil soud ženě, která na základní škole v Náchodě napadla a těžce zranila učitelku svého syna. Odpracovat by měla 260 hodin. Podle nepravomocného rozsudku má také napadené pedagožce uhradit 57 576 korun jako nemajetkovou újmu a náhradu ušlého výdělku. Obžalovaná před soudem prohlásila vinu, po vynesení verdiktu si ale vzala lhůtu pro možné odvolání. Státní zástupce se odvolání vzdal.
7. 2. 2024|

Dvě holčičky žily s rodiči v jurtě. Ve dvou a čtyřech letech neměly jména ani rodné listy

Okresní soud v Náchodě v pátek řešil případ „vlčích dětí“, jak justiční úředníci začali přezdívat dvěma dívkám – dvouleté a čtyřleté. Děti žily s rodiči alternativním způsobem v jurtě. Dosud neměly rodné čílo, rodný list ani jiné doklady, dokonce ani úředně zaevidovaná jména. Jejich otec je momentálně ve vazbě.
9. 6. 2023|

Soud poslal řidiče, který v Adršpachu usmrtil dva chodce a ujel, na pět let do vězení

Okresní soud v Náchodě vyměřil řidiči, který loni v srpnu v Adršpachu usmrtil dva chodce ve věku 29 a 49 let a z místa nehody ujel, pět let vězení. Jan Červenec se přiznal a činu litoval. Soud ho potrestal za usmrcení z nedbalosti, neposkytnutí pomoci a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Je ve vězení za obdobnou trestnou činnost, odpykává si 25měsíční nepodmíněný trest, který se mu tak zvýší o pět let. Hrozilo mu až šest let vězení. Rozsudek ve věci viny a trestu je pravomocný.
22. 3. 2023Aktualizováno22. 3. 2023, 13:39|

Šoféři vyrážejí na silnice i přes zákaz řízení. Pomoci mají přísnější tresty i terapeutické programy

Na českých silnicích přibývá šoférů, kterým soudy zakážou řízení. Ročně je jich asi patnáct tisíc. Zhruba čtyři tisícovky z nich ale zákaz opakovaně porušují. Nejčastěji přitom řidiči trest dostali za to, že za volant usedli opilí, zdrogovaní nebo jeli příliš rychle a agresivně. Jeden z posledních takových případů řeší na Královéhradecku. Muž s devatenácti zákazy řízení zabil na silnici v rozmezí šesti let tři lidi.
18. 9. 2022|

Muži, který letos usmrtil v Adršpachu autem dva lidi, soud zpřísnil trest za usmrcení ženy při couvání v roce 2017

Soud v Náchodě poslal do vězení na rok a tři měsíce Jana Července, který před třemi týdny srazil a usmrtil dva chodce v Adršpachu. Trest se ale týká případu z roku 2017, kdy při couvání v Červeném Kostelci usmrtil ženu. Rozsudek je zatím nepravomocný, muž totiž během pětileté zkušební doby spáchal na silnicích dalších pět deliktů, a to i přesto, že měl zákaz řízení. Případem usmrcení chodců v Adršpachu se policie dál zabývá.
14. 9. 2022|

Soud rehabilitoval Pavla Wonku, posledního politického vězně, který zemřel za mřížemi

Okresní soud v Náchodě rehabilitoval disidenta Pavla Wonku za vazební věznění a trestní stíhání v dubnu roku 1988. Návrh soudu podal bratr Pavla Wonky Jiří. Jako pozůstalý bude moci požádat stát o odškodnění za bratrovo nezákonné třítýdenní věznění. Pavel Wonka zemřel za dosud nevyjasněných okolností ve vězení 26. dubna 1988. Je označován za posledního politického vězně komunistického režimu v Československu, který zemřel ve vězení.
16. 10. 2019|