TÉMA

Petr Oslzlý

Dlouho si nebyl jistý, že bude mít podporu, vzpomíná na zvolení Havla před 30 lety Žantovský

Před třiceti lety, 26. ledna 1993, se Václav Havel stal prvním českým prezidentem. Do funkce hlavy státu jej zvolila Poslanecká sněmovna, přesněji 109 poslanců. Šlo o velmi neklidnou dobu, kdy se Československo rozdělilo na dva samostatné státy – Českou republiku a Slovenskou republiku. Ani doma v Česku si Havel nebyl jistý, že dostane nadpoloviční podporu poslanců. V Událostech, komentářích na něj vzpomínali hosté, kteří byli Havlovi nejblíž.
28. 1. 2023|

Post rektora JAMU Oslzlý neobhájil, nahradí jej ředitel zlínského divadla Michálek

Novým rektorem Janáčkovy akademie múzických umění v Brně (JAMU) bude ředitel Městského divadla ve Zlíně Petr Michálek, absolvent divadelní fakulty. V opakované volbě jako kandidát zvenčí porazil děkanku hudební fakulty Barbaru Marii Williovou. Akademický senát zasedal bez účasti veřejnosti, jednání se přenášelo přes internet.
9. 12. 2021|

Z Podzemní univerzity do čela JAMU. Petr Oslzlý slaví 75 let

V povědomí veřejnosti je divadelní dramaturg, scenárista a herec Petr Oslzlý, narozený 26. dubna 1945, nejvíce spojen s brněnským divadlem Husa na provázku. Na této scéně působil několik desítek let jako umělecký šéf, na inscenacích se podílel dramaturgicky i jako herec. Pět let také organizoval v Brně Podzemní univerzitu, pak začal přednášet sám. Od února 2018 je rektorem Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU) v Brně. Píše knihy o divadle a výtvarném umění.
24. 4. 2020|

Třicet let poté. Moravané si připomínají sametovou revoluci

Na události listopadu 1989 v neděli vzpomínají lidé i na Moravě. V  brněnském Divadle Husa na provázku budou diskutovat desítky osobností v rámci Café Revoluce, debaty s účastníky nabízí i Festival 30 let svobody Masarykovy univerzity. Kroměřížské muzeum nabízí výstavu mapující dílo slavného rodáka Karla Kryla. Muzeum ve Zlíně zase fotografiemi nasvicuje třicetiletou proměnu města.
17. 11. 2019Aktualizováno17. 11. 2019, 20:04|

Na Vlastu Chramostovou vzpomínali i v Brně, kde se narodila, studovala a získala první angažmá

S Vlastou Chramostovou se loučila také veřejnost a herečtí kolegové v rodném Brně. Lidé na herečku vzpomínali zapálením svíček a položením květin ve dvoraně Městského divadla Brno, kde mohli vyjádřit soustrast také v kondolenční knize.
14. 10. 2019|