TÉMA

Montmartre

V Paříži se zřítily lopatky mlýna na kabaretu Moulin Rouge

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Incident si nevyžádal žádné zranění. Příčiny nehody, která postihla jeden z nejznámějších objektů ve francouzské metropoli, jsou nyní předmětem vyšetřování.
08:33Aktualizovánopřed 5 h hodinami|

Vstoupil a po chvíli vládl. Kniha zbavuje „zuřivého reportéra“ Kische ideologického nánosu komunistů

Lidé na okraji společnosti, kriminalita a pražský noční život – to byly časté náměty textů „zuřivého reportéra“ Egona Erwina Kische. Pod názvem Říkaj mi Tonka Šibenice teď vyšel výběr z jeho děl v novém překladu. Kniha vznikla se záměrem zbavit tohoto autora ideologického nánosu komunistického režimu. S jejími autory hovořil Tadeáš Hlavinka.
19. 10. 2022|

30 let zpět: Rekonstrukce pražského domu U Tří divých mužů

V Řetězové ulici v historickém jádru Prahy začala rekonstrukce domu U Tří divých mužů. Na začátku 20. století zde existovala kavárna Montmartre, bohémská krčma a kabaret, kde se před první světovou válkou scházeli pražští intelektuálové a umělci.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
2. 5. 2022|

S prázdninami přichází oživení českých letišť. Tuzemským turistům se otvírají některé tradiční destinace

Na ruzyňském letišti v Praze nyní startují zhruba dvě letadla za hodinu. Odletové haly proto bývají většinu dne prázdné a zavřená je i většina obchodů. Přesto je zde patrné oživení například proti dubnu, kdy to byly jen dva pravidelné lety týdně. Podobně jako na dalších českých letištích. S počátkem prázdnin se uvolňují také hygienická pravidla.
2. 7. 2020|

Sacré-Coeur, nacisté a koronavirus. Kousek Paříže má díky filmovým kulisám karanténu ve stylu 40. let

Pro část obyvatel pařížské čtvrti Montmartre je celostátní karanténa o něco specifičtější než pro zbytek Francie. Prožívají ji totiž v prostředí přetvořeném do stylu 40. let minulého století, upozornila agentura Reuters. Ve dvou místních ulicích zůstaly kulisy z natáčení historického filmu, které náhle přerušilo vyhlášení povinné izolace obyvatelstva.
26. 3. 2020|

Prostitutky i moderní svět na Instagramu 19. století. V Paříži vystavují Toulouse-Lautreca

V pařížském Grand Palais připravili velkolepou výstavu Henriho de Toulouse-Lautreca. Šlechtic ze známého rodu se proslavil především obrazy lidí z okraje společnosti v okolí Montmartru. Na dvě stě jeho děl na jednom místě bylo naposledy k vidění před třiceti lety.
13. 10. 2019|