TÉMA

Eliška Jelínková

Podmínky v tuzemském průmyslu se zhoršují, některé podniky propouštěly

Provozní podmínky v tuzemském zpracovatelském průmyslu se v prosinci zhoršovaly, jako po celý loňský rok. Jednalo se o jedno z nejprudších zhoršování situace v roce 2019, hůře bylo loni už jen v červenci a v listopadu. Důvodem rapidního zhoršování je podle analytiků slábnoucí poptávka domácích i zahraničních odběratelů.
2. 1. 2020|

Pokles zakázek, pokles výroby. Podmínky v českém zpracovatelském sektoru se výrazně zhoršily

Index PMI, který sleduje výrobu, nové objednávky, zaměstnanost, termíny dodávek a zásoby, v listopadu klesl na 43,5 bodu ze říjnových 45 bodů. Jde o nejprudší pokles za čtyři měsíce a jeden z nejhorších výsledků od poloviny roku 2009. Index nyní klesá nepřetržitě již dvanáct měsíců. Informovala o tom společnost IHS Markit. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem. Výsledek nad 50 bodů znamená zlepšení sektoru.
2. 12. 2019|

Průmyslová výroba v srpnu meziročně klesla o 3,8 procenta

Průmyslová výroba v srpnu meziročně klesla o 3,8 procenta po červencovém růstu 5,6 %. Letošní srpen měl ale o jeden pracovní den méně než loňský, po očištění tak byla průmyslová produkce meziročně nižší o 1,2 procenta. Nižší byla zejména výroba počítačů a elektronických přístrojů a zpracování kovů, naopak rostl automobilový nebo farmaceutický průmysl. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ). Český průmysl ale na druhou stranu stále odolává obchodním válkám i brexitu, analytici se původně obávali hlubšího poklesu.
7. 10. 2019Aktualizováno7. 10. 2019, 13:06|