TÉMA

Adam Vyčítal

Státní zástupce rozhodne o obžalobě v kauze Adama, který skončil po operaci mandlí v kómatu

Kriminalisté chtějí poslat před soud pardubickou nemocnici, dvě sestry a lékařku v případu Adama Vyčítala, který po operaci mandlí v pardubické nemocnici v květnu 2017 silně krvácel a následně upadnul do vigilního kómatu. Policie ukončila vyšetřování a předala státnímu zástupci návrh na podání obžaloby. Na dotaz ČT to uvedl dozorující státní zástupce Lukáš Hrubý z Okresního státního zastupitelství v Pardubicích. Hrubý bude o případné obžalobě rozhodovat v následujících týdnech.
15. 1. 2021|

Rodičky se kvůli kauze Leontýna vyhýbají nemocnici v Rychnově nad Kněžnou

Rodičky se vyhýbají nemocnici v Rychnově nad Kněžnou. Důvodem je kauza Leontýna – matku dítěte ve vysokém stupni těhotenství v rychnovském zařízení nepřijali a porodila v Pardubicích. Její dcera má trvale poškozené zdraví a podle ministerstva zdravotnictví jednala rychnovská nemocnice v rozporu se zákonem. O tom, co zavinilo stav dítěte, bude rozhodovat soud.
21. 1. 2020|

Resuscitační týmy a sjednocení péče napříč republikou. Ministerstvo i nemocnice chtějí zabránit pochybením

Ministerstvo zdravotnictví poslalo kontrolu do východočeských nemocnic, úředníci mají odhalit, kdo pochybil v případu novorozené dívky, která se narodila v červnu v Pardubicích. Její matku ještě předtím odmítly přijmout rychnovská a následně i královéhradecká nemocnice, i přesto, že byla nakažena streptokokem. Dívka si ponese doživotní následky. Nejde o jediný případ, kdy se hovoří o pochybení zdravotníků. Ministerstvo zdravotnictví i nemocnice připravují přísnější opatření.
24. 10. 2019|

Důsledek kauzy Adámek: Pardubická nemocnice přichází o pacienty, s mandlemi jdou raději do Hradce

Pardubická nemocnice přichází v důsledku kauzy Adámek o pacienty, kteří by tam podstoupili operaci nosních či krčních mandlí a souvisejících zákroků. Naopak sousední královéhradecká nemocnice hlásí nárůst počtu těchto operací. Právě v pardubické nemocnici podstoupil před několika lety operaci dnes 12letý Adam Vyčítal, který po zákroku skončil ve stavu takzvaného bdělého kómatu. Kamery na chodbách přitom zaznamenaly neakceschopnost a zmatek, které mezi zdravotním personálem panovaly. Na případ upozornil dokument ČT Infiltrace – obchod se svědomím.
4. 10. 2019|