TÉMA

Klaus Müller

Němci mírní optimismus z dostatku paliv. Příští zima nemusí být tak mírná

Úřady, podniky i domácnosti v Německu projevily po začátku rusko-ukrajinské války dostatek duchaplnosti, a zásoby paliva jsou tak nyní v zemi dostatečné. Svou pozitivní roli však také sehrála mimořádně přívětivá zima, která se ale nemusí napřesrok opakovat. Představitelé německého regulačního úřadu tak vybízejí k opatrnosti.
27. 2. 2023|

Nord Stream 1 stojí. Plyn by měl opět proudit v sobotu

Rusko přerušilo dodávky plynovodem Nord Stream 1, který je hlavní trasou pro přepravu ruského zemního plynu do Evropské unie. Podle agentury Reuters to vyplývá z dat pořízených při vstupu potrubí do Německa. Ohlášená odstávka má trvat do sobotního rána. Ruská plynárenská společnost Gazprom zhruba před dvěma týdny uvedla, že jediná zbývající kompresorová stanice potřebuje údržbu.
31. 8. 2022Aktualizováno31. 8. 2022, 13:40|

Nord Streamem 1 teče plyn na 40 procent kapacity, stejně jako před odstávkou

Dodávky zemního plynu potrubím Nord Stream 1 do Německa vystoupily na 40 procent kapacity plynovodu, což je stejná úroveň jako před začátkem údržby zařízení. Nord Stream 1 je hlavní trasou pro dodávky ruského plynu do Evropské unie a kvůli údržbě byl deset dní odstaven. Sporná turbína zřejmě uvázla v Německu. Maďarský ministr zahraničí jednal v Moskvě o nových dodávkách zemního plynu. Berlín zveřejnil představu, jak by se měly firmy a domácnosti chovat v zimě.
21. 7. 2022Aktualizováno21. 7. 2022, 21:21|
Skandál Volkswagenu

Německý soud se začal kvůli aféře dieselgate zabývat žalobou 470 tisíc klientů na Volkswagen

Soud v německém Braunschweigu se v pondělí začal zabývat hromadnou žalobou zhruba 470 tisíc klientů na automobilový koncern Volkswagen ve skandálu dieselgate, který propukl před čtyřmi lety. Majitelé automobilů s naftovým motorem se žalobou pokoušejí zvýšit své šance na odškodnění od automobilky. U soudu je zastupuje německý svaz na ochranu spotřebitelů VZBV.
30. 9. 2019|