TÉMA

Lasvit

Jak se vyrábějí Thálie: K vítězům se dostanou jen některé a můžou mít i barvu uranu

V umělecké sklárně Lasvit Ajeto v Lindavě na Českolipsku začali skláři vyrábět ceny Thálie pro hereckou asociaci. Stávající podobu ocenění, které lze použít i jako vázy, navrhl skoro před dvaceti lety designér Bořek Šípek. Nové ale může mít barvy.
9. 9. 2021|

Hongkong by mohl přijít o postavení finanční metropole. Některé firmy zvažují odchod

Zákon o státní bezpečnosti zhoršuje postavení Hongkongu jako světové finanční metropole. Některé firmy, které tam mají základny pro podnikání v Číně a zbytku Asie, zvažují přesun. Singapur, Tokio a Soul mají ambice zaujmout jeho místo.
17. 7. 2021|

Firmou roku byl vyhlášen Lasvit. Mezi živnostníky uspěl farmář Kamil Kublák

Vítězem soutěže Vodafone Firma roku 2020 je společnost Lasvit, která vyrábí světelné instalace na zakázku. Ocenění Moneta Živnostník roku 2020 připadlo Kamilu Kublákovi, který má farmu a obchod se zemědělskými produkty. Výsledky 15. ročníku soutěže, jejímž posláním je podpora malého a středního podnikání v Česku, byly vyhlášeny ve čtvrtek na pražském Žofíně.
10. 12. 2020|

Roubenky doplnili sklem. Českou cenu za architekturu získalo sídlo firmy Lasvit

Hlavní cenu České ceny za architekturu získali Jiří Opočenský a Štěpán Valouch z ateliéru ov architekti za rekonstrukci a dostavbu sídla firmy Lasvit v Novém Boru. Autoři pro sklářskou firmu rekonstruovali několik tradičních severočeských dřevěných staveb z počátku 19. století a doplnili je dvěma novými objekty podobného tvaru, ale v jiných materiálech, z nichž jeden je skleněný. Mezi šesticí finalistů byla také revitalizace pražských náplavek, vinotéka, mateřská škola, rodinný dům a dílny pro zemědělské stroje.
23. 11. 2020|

Herbář ve skle. Designéři vytvořili kolekci inspirovanou i českou krajinou

V dubnu měli vystavovat na designovém veletrhu v italském Miláně, místo toho mají čeští návrháři premiéru na internetu. Maxim Velčovský spolu s designéry z UMPRUM v Praze navrhli pro tuzemskou sklárnu Lasvit sadu svítidel a doplňků vycházejících mimo jiné z české přírody.
20. 7. 2020|

Ankara poznává český design od verzatilek po Olgoj Chorchoj

Galerie moderního umění v Ankaře zve na přehlídku českého designu. Historii i současnost toho nejlepšího, co čeští tvůrci v této oblasti nabízí, přibližuje výstava Shapes and Shapers. Je společným dílem velvyslanectví v Ankaře a Českého centra v bulharské Sofii.
30. 9. 2019|