TÉMA

Boleslav I.

Arcibiskup Graubner odsloužil ve Staré Boleslavi mši k Národní svatováclavské pouti

Ve Staré Boleslavi u Prahy si ve středu lidé Národní svatováclavskou poutí připomněli národního světce a patrona svatého Václava. Poutní mši na Mariánském náměstí sloužil pražský arcibiskup Jan Graubner. Nedaleko kostela, kde byl před 1087 lety kníže zavražděn, se mše v silném vytrvalém dešti účastnily stovky lidí. Na místě byli i kardinál Dominik Duka, apoštolský nuncius arcibiskup Jude Thaddeus Okolo a všichni čeští a moravští biskupové.
28. 9. 2022Aktualizováno28. 9. 2022, 13:33|

Česko si připomíná svatého Václava, ve Staré Boleslavi otevřeli nově zrekonstruovanou baziliku

Lidé v Česku si připomínají národního světce a patrona svatého Václava. Ve Staré Boleslavi, kde byl kníže zřejmě v roce 935 zavražděn, byla po rekonstrukci slavnostně otevřena bazilika nesoucí jeho jméno. Akce spojené se svatým Václavem se konaly i na dalších místech republiky. Ve Valdštejnském paláci v Praze odsloužili ekumenickou bohoslužbu a v Budči na Kladensku pořádali komentované prohlídky kostela svatého Petra a Pavla.
28. 9. 2021Aktualizováno28. 9. 2021, 19:54|

Lidé si ve Staré Boleslavi připomněli českého národního patrona svatého Václava

Tisíce lidí v sobotu dorazily na Národní svatováclavskou pouť do Staré Boleslavi, kde byl před 1084 lety zavražděn kníže Václav. Odkaz světce a patrona země si připomněly davy poutníků na Mariánském náměstí při tradiční poutní mši. Bohoslužbu poznamenalo deštivé počasí, lidé na náměstí stáli v pláštěnkách a schovávali se pod deštníky.
28. 9. 2019Aktualizováno28. 9. 2019, 13:58|