TÉMA

Biomedicínské centrum

Slováci porušili kontrakt na dodávku vakcín, tvrdí Rusko. Podle Reuters chce, aby Sputnik vrátili

Slovensko podle Ruska porušilo kontrakt na dodávku očkovacích látek. To tak podle Reuters požádalo slovenskou vládu, aby zásilku vakcín Sputnik V vrátila. Slovenský státní ústav pro kontrolu léčiv (slovenský SÚKL) v reakci označil tvrzení Ruského fondu přímých investic (RDIF) za zavádějící, protože laboratoře EU kontrolují kvalitu vakcín, jež byly registrovány v Unii, což Sputnik není. Dříve slovenský SÚKL oznámil, že jednotlivé šarže ruské vakcíny patrně nemají stejné vlastnosti. Potvrdil také informace, že dodávka se liší od látek použitých v testech a studiích, jež publikoval odborný časopis Lancet.
8. 4. 2021Aktualizováno8. 4. 2021, 19:39|

Soud zrušil možnost záboru orné půdy u Hněvotína, biomedicínské centrum se stavět nemůže

Olomoucký krajský soud zrušil část zásad územního rozvoje Olomouckého kraje, která umožňovala zábor 44 hektarů kvalitní orné půdy u Hněvotína pro plánovanou stavbu velkého biomedicínského a biotechnologického centra. Investor tak se stavbou začít nemůže.
10. 2. 2021|

Kraj povolil stavbu průmyslové zóny na úrodné půdě. Měli najít jiné místo, tvrdí Jurečka

Krajští zastupitelé schválili aktualizaci zásad územního rozvoje Olomouckého kraje, která umožňuje zábor čtyřiceti hektarů úrodné půdy u Hněvotína u Olomouce. Vzniknout tam má biomedicínské centrum a také další služby. S projektem ale nesouhlasí vedení Hněvotína, záměr totiž počítá s výstavbou velkých hal na poli v těsném sousedství obce. Ta plánuje, že se obrátí na soud.
24. 9. 2019|