TÉMA

Modrobílí

Izraelci slaví Den nezávislosti. Kvůli koronaviru doma

Izrael slaví Den nezávislosti, kvůli přísným opatřením zavedeným s cílem bránit šíření koronaviru se ale nekonají jindy bujaré oslavy, kdy lidé vyrážejí na pláž, pořádají grilování a pozorují ohňostroje. Vyhlášení nezávislosti v roce 1948 si tak Izraelci letos připomínají v nejužším rodinném kruhu doma, píše agentura AP. Mnozí také sledují, zda se podaří rozetnout dlouhotrvající politický pat.
29. 4. 2020|

Gantz překvapivě předsedou Knesetu. Nahrává to spekulacím o dohodě s Netanjahuem

Lídr izraelské opozice a hlavní rival premiéra Benjamina Netanjahua Benny Gantz byl zvolen předsedou parlamentu. Výsledek hlasování je velkým překvapením a podle agentury Reuters může představovat pro Netanjahua šanci, že zůstane ve funkci. Web listu The Times of Israel píše, že určitá dohoda mezi oběma politiky už existuje, ale zatím nebyla oficiálně potvrzena.
27. 3. 2020Aktualizováno27. 3. 2020, 12:26|

Izrael má konečné výsledky voleb. Nejsilnější stranou je Netanjahuův Likud

Izraelská volební komise potvrdila předběžné výsledky pondělních parlamentních voleb. Nejsilnější stranou ve 120místném parlamentu bude podle konečných výsledků pravicový Likud premiéra Benjamina Netanjahua. Obsadí 36 křesel, ale se spojenci nedá dohromady nadpoloviční většinu potřebnou k sestavení většinové vlády. Druhou nejsilnější stranou bude centristické uskupení Modrobílí Bennyho Gantze, které má 33 křesel.
5. 3. 2020|

Do třetice všeho dobrého. Izraelci znovu vybírají poslance, šanci má i obviněný Netanjahu

Už potřetí za necelý rok vybírají Izraelci složení nového parlamentu. Předchozí jednání o koalici loni na jaře a na podzim zkrachovala. Nynější průzkumy hovoří o vyrovnaném klání, a to i poté, co byl premiér Benjamin Netanjahu obviněn z podvodu, korupce a zneužití důvěry. Analytici nevylučují, že lidé budou muset vyrazit k volebním urnám i napočtvrté.
2. 3. 2020Aktualizováno2. 3. 2020, 15:46|

Třetí volby za rok. Kneset se rozpustil a Izraelce čeká další kampaň

Izrael míří k předčasným volbám. Ty se uskuteční druhého března a budou už třetí za jediný rok. Dvoje předešlé dopadly tak, že ani jeden z potenciálních koaličních bloků nezískal většinu poslanců, a nemohl tak sestavit vládu. O půlnoci vypršel zákonem daný limit a parlament musel být rozpuštěn.
11. 12. 2019Aktualizováno12. 12. 2019, 12:25|

Na tahu je Gantz. Izraelský prezident jej po neúspěchu Netanjahua pověřil sestavením vlády

Izraelský prezident Reuven Rivlin pověřil lídra centristické koalice Modrobílí Bennyho Gantze sestavením nové vlády poté, co se to nepodařilo premiérovi Benjaminu Netanjahuovi. Někdejší náčelník generálního štábu izraelské armády bude mít na svůj pokus čtyři týdny. Výsledek je ovšem nejistý.
23. 10. 2019Aktualizováno23. 10. 2019, 20:38|

Šanci na sestavení izraelské vlády dostane Gantz. Netanjahu neuspěl

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že se mu nepodařilo sestavit novou vládní koalici. Mandát k sestavení nového kabinetu tak vrací prezidentovi Reuvenu Rivlinovi. Jeho kancelář informovala, že šanci nyní bude mít šéf centristické koalice Modrobílí Benny Gantz.
21. 10. 2019Aktualizováno21. 10. 2019, 21:15|

Netanjahu vyzval Gantze k velké koalici. Ten ji odmítá

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzval svého soupeře Bennyho Gantze, aby s ním šel do široké koaliční vlády. Reagoval tak na pat po úterních předčasných parlamentních volbách. V nich se zřejmě nepodařilo získat většinu poslanců ani jedné z potenciálních koalic. Z Gantzovy koalice Modrobílí už zaznělo jasné ne.
19. 9. 2019Aktualizováno19. 9. 2019, 14:37|