TÉMA

Martin Erazím

Šaroch v kauze Čapí hnízdo pochybil, nereagoval na informace k výslechu svědků, uvedlo VSZ

Dozorující žalobce Jaroslav Šaroch v kauze Čapí hnízdo podle Vrchního státního zastupitelství (VSZ) pochybil, když bezokladně nereagoval na nové informace týkající se možného výslechu svědků. Tímto pochybením došlo podle VSZ ke vzniku průtahů v trestním řízení. Pražské městské státní zastupitelství, na němž Šaroch působí, uvedlo, že závěry dohledové činnosti bere na vědomí, bude se jimi zabývat a zváží vhodná opatření.
23. 9. 2021Aktualizováno23. 9. 2021, 17:20|

Od podvodu ke splnění pravidel a zastavení stíhání. Co se kolem Čapího hnízda může dít dál?

Z počátku se kauza Čapího hnízda jevila jako jednoduchý případ podvodu, postupně se z ní ale vyklubala složitá právní otázka. Státní zástupci, kteří nakonec zastavili trestní stíhání českého premiéra, došli k závěru, že farma u Olbramovic splňovala dotační podmínky. Kauza tím ale nekončí, do věci se může vložit nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman i žalobci z týmu Lenky Bradáčové.
13. 9. 2019|

Žalobci v kauze Čapí hnízdo zastavili stíhání všech obviněných

Státní zastupitelství v kauze Čapí hnízdo zastavilo trestní stíhání všech obviněných včetně premiéra Andreje Babiše. Pražští žalobci o tom informovali na svém webu. Spor se vedl o to, zda měla středočeská farma nárok na padesátimilionovou dotaci, respektive zda byla malým či středním podnikem, jenž mohl peníze žádat. Podle šéfa pražských žalobců jím byla, evropská justice navíc takové podniky definovala až dlouho po čerpání dotace.
13. 9. 2019Aktualizováno13. 9. 2019, 16:43|