TÉMA

Milan Mazurek

Ve slovenských volbách má šanci nová národovecká strana, založili ji odpadlíci od Kotleby

V nadcházejících volbách do slovenského parlamentu kandiduje několik nacionalistických stran a hnutí. Největší šance na úspěch má podle průzkumů hnutí Republika a Slovenská národná strana (SNS). O přízeň voličů se z krajně pravicového tábora dále uchází Kotlebova Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS).
22. 9. 2023|

Kotleba přišel o mandát poslance, soud ho uznal vinným z extremismu

Slovenský nejvyšší soud uznal předsedu krajně pravicové strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotlebu vinným z extremistického trestného činu, na rozdíl od soudu první instance mu ale vyměřil pouze podmínku. Verdikt senátu nejvyššího soudu, vůči kterému se nelze odvolat, zároveň znamená, že Kotleba přišel o poslanecký mandát. Politik, jenž se líčení nezúčastnil, byl stíhán v kauze šeků s možnou extremistickou symbolikou.
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 15:58|

Slovenská prokuratura zrušila obvinění expremiéra Fica

Slovenská prokuratura zrušila stíhání expremiéra Roberta Fica. Bývalý předseda vlády byl obviněn v souvislosti s tím, že se zastal nyní již bývalého poslance krajně pravicové strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Milana Mazureka odsouzeného za protiromské výroky. S odvoláním na vyjádření prokuratury o tom informovala slovenská média. Speciální prokurátor zrušil obvinění Fica už loni 31. prosince.
13. 1. 2020|

Fico je stále trestně stíhán. Slovenská prokuratura vyvrátila informaci TA3, že obvinění bylo zrušeno

Slovenská prokuratura popřela informaci televize TA3, podle které bylo zrušeno trestní stíhání expremiéra Roberta Fica (Smer-SD). Prokuratura uvedla, že o Ficově stížnosti proti obvinění ještě nerozhodla. Trestní stíhání tak trvá. Předseda nejsilnější vládní strany je stíhán kvůli tomu, že souhlasil s protiromskými výroky exposlance Milana Mazureka odsouzeného za hanobení rasy, národa a přesvědčení. Ficovi hrozí až pět let vězení.
30. 12. 2019Aktualizováno30. 12. 2019, 15:19|

Slovenská policie stíhá expremiéra Fica. Zastal se politika odsouzeného za protiromské výroky

Slovenská policie obvinila expremiéra a šéfa nejsilnější vládní strany Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) Roberta Fica kromě jiného ze schvalování trestného činu. Fico je stíhán za to, že se zastal již bývalého poslance krajně pravicové strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Milana Mazureka odsouzeného za protiromské výroky. Vyplývá to ze čtvrtečního policejního oznámení. V případě prokázání viny hrozí Ficovi, který je nyní poslancem, až pětileté vězení.
5. 12. 2019Aktualizováno5. 12. 2019, 16:23|

Policie prověřuje Fica. Zastal se exposlance odsouzeného za xenofobní výroky

Elitní jednotka slovenské policie začala podle medií prověřovat expremiéra Roberta Fica. Bývalý předseda vlády se zastal již bývalého poslance za krajní pravici Milana Mazureka, který byl tento týden pravomocně odsouzen za své dřívější protiromské výroky. Kvůli verdiktu zároveň přišel o poslanecký mandát.
6. 9. 2019|

Poslanec Kotlebovy strany v rádiu urážel Romy. Ztratil mandát a musí zaplatit čtvrt milionu

Poslanec za krajně pravicovou stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Milan Mazurek přišel o mandát. Podle nejvyššího soudu se xenofobními výroky na adresu Romů a muslimů dopustil trestného činu. Pokud Mazurek nezaplatí pokutu 10 tisíc eur (259 tisíc korun), dostane půlroční podmínku, píše Denník N. Policie Mazurka už v minulosti vyšetřovala kvůli výrokům o holocaustu.
3. 9. 2019|