TÉMA

Dorian

„Trpíme a nikdo se nestará.“ Lidé z oblastí zpustošených hurikánem Dorian si stěžují na postup úřadů

Obyvatelé bahamských ostrovů Abaco a Grand Bahama kritizují místní vládu za nedostatečnou a pomalou pomoc po řádění hurikánu Dorian. Ten oblast zpustošil minulý týden. Úřady podle lidí neudělaly dost pro to, aby zabránily rabování, navíc prý schválně uvádějí nižší počty obětí. Vláda veškerá nařčení odmítá.
9. 9. 2019|

OBRAZEM: Dorian zkouší Kanadu. Země čeká až dvanáctimetrové vlny a záplavy

Hurikán Dorian, který před několik dny zpustošil Bahamy, dorazil v sobotu v noci místního času ke břehům Kanady. Přinesl s sebou intenzivní srážky a silný vítr o rychlosti až 160 kilometrů za hodinu, který v provincii Nové Skotsko způsobil výpadek dodávek elektrické energie pro 300 tisíc lidí.
8. 9. 2019|

Po zkáze na Bahamách lidé hromadně prchají. Chybí voda i jídlo, řada domů už neexistuje

Katastrofické následky řádění hurikánu Dorian na Bahamách přiměly v pátek stovky lidí odjet na lodích z ostrova Great Abaco. Další tisíce se pokusily dostat pryč na výletní lodi odjíždějící ze sousedního ostrova Grand Bahama. Současně probíhají i letecké evakuace. Podle poslední bilance má živel nejméně 43 obětí. Záchranáři ale nacházejí v sutinách a zatopených místech další těla. Pohřešovaných jsou podle úřadů stovky, ne-li tisíce.
7. 9. 2019Aktualizováno7. 9. 2019, 16:09|

Déšť a vítr bičují americké pobřeží. Zesláblý Dorian zamíchá s počasím i nad Evropou

Na tři desítky mrtvých vzrostla prozatímní bilance hurikánu Dorian na Bahamách. Bouře se mezitím přemístila k americkému pobřeží, kde zasáhla především Severní a Jižní Karolínu. Bez elektřiny už je přes 300 tisíc domácností a podniků. Pokračovat bude severovýchodním směrem a skončit by měla jako hluboká tlaková níže u Islandu. Meteorologové čekají, že se projeví změnou počasí nad Evropou.
6. 9. 2019Aktualizováno6. 9. 2019, 14:32|

Hurikán Dorian už má pět obětí. Bahamská vláda mluví o „historické tragédii“

Hurikán Dorian, který od víkendu trápí Bahamy, si v tomto ostrovním státě vyžádal nejméně pět mrtvých. Podle agentury DPA to oznámil bahamský premiér Hubert Minnis. Bouře zeslábla z nejsilnějšího pátého na druhý stupeň a doprovází ji vítr o rychlosti až 177 kilometrů v hodině, sdělilo americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Dorian se pohybujevelmi pomalu, za poslední den urazil jen asi 48 kilometrů a držel se nad Bahamami.
3. 9. 2019Aktualizováno3. 9. 2019, 18:25|

Hurikán Dorian zeslábl na čtvrtý stupeň, extrémní nebezpečí však trvá

Hurikán Dorian nad Bahamami zeslábl z nejvyšší páté na čtvrtou kategorii, s rychlostí větru kolem 250 kilometrů v hodině ale dál představuje mimořádné nebezpečí nejen pro tento ostrovní stát, ale i pro východní pobřeží Floridy a pobřežní oblasti Georgie. Uvedlo to americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Prezident Donald Trump spolu s úřady vyzval obyvatele zasaženého regionu, aby se skryli do bezpečí. Policie na Bahamách mezitím varovala, že kvůli bouři není schopna nikomu pomoci.
2. 9. 2019Aktualizováno2. 9. 2019, 20:33|