TÉMA

Alexandr Sotolář

Sotolář upravoval protokoly v kauze Opencard. Může ale dál soudit, rozhodl kárný senát

Pražský soudce Alexandr Sotolář může dál soudit. Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) ho odvolal z funkce předsedy senátu Městského soudu v Praze, talár mu však ponechal. Bude řadovým členem senátu. Sotolář upravoval protokoly v kauze Opencard. Lišily se tak oproti zvukovým záznamům z jednání. Podle předsedy kárného senátu Aleše Roztočila se neprokázalo, že by Sotolář zásahy dělal ve snaze poškodit obžalované. Senát zohlednil také dosavadní dobrou reputaci Sotoláře.
14. 7. 2020|

Kárná žaloba na exsoudce kauzy Opencard. Podle vrchního soudu dezinterpretoval důkazy

Předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra podal kárnou žalobu na soudce Alexandra Sotoláře kvůli kauze Opencard. Vadí mu, že dezinterpretoval některé důkazy a nerespektoval názor nadřízeného soudu. Sotolář může přijít o funkci předsedy senátu.
27. 11. 2019Aktualizováno27. 11. 2019, 19:41|

Kauza Opencard mění soudce. Případ odebral vrchní soud Sotolářovi, který dvakrát rozhodl stejně

Trestní kauzu pražských radních a karty Opencard bude řešit jiný soudce. Vrchní soud případ odebral soudci Alexandru Sotolářovi, a to kvůli nerespektování předchozích pokynů odvolacího senátu, oznámila Markéta Puci, mluvčí pražského městského soudu, kde Sotolář působí. Soudce dvakrát uznal exprimátora Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) a další radní vinnými z porušování povinností při správě majetku, vrchní soud však oba jeho rozsudky zrušil.
29. 8. 2019|