TÉMA

Tuřany

V Česku se nachází šestnáct nebezpečných skládek. Dvě jsou v Brně, město ale situaci nevidí jako vážnou

Na území České republiky je šestnáct nebezpečných skládek, informuje o tom ministerstvo životního prostředí. Dvě takové jsou v Brně, a to v Tuřanech a Černovicích. Město situaci monitoruje, tvrdí, že skládky pro obyvatele nebezpečné nejsou a jejich sanaci neplánuje. Podle odborníků ale hrozí kontaminace podzemních vod. Další skládky, které resort považuje za nebezpečné, jsou například i ve Slavičíně ve Zlínském kraji, v Bělotíně na Přerovsku nebo u Dolní Březinky na Vysočině.
21. 9. 2023|

Starostové obcí na jihu Moravy tvrdí, že silničáři opravují jiné úseky, než je nejvíc potřeba

Do oprav jihomoravských krajských silnic půjde letos miliarda a čtyři sta milionů korun. Podle některých starostů se ale někdy opravují jiné cesty než ty, které to podle nich potřebují nejvíc. Na jeden takový případ upozorňují například v brněnských Tuřanech.
30. 5. 2023|

Dvě firmy na jihu Moravy mají zákaz používat jed Stutox II. Zřejmě kvůli chráněným druhům

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) předběžným opatřením zakázala dvěma zemědělským firmám na konkrétních místech jižní Moravy používat jed Stutox II. Včetně jeho vkládání do nor. Důvodem je pravděpodobně výskyt chráněných druhů živočichů. Informaci ČT potvrdila mluvčí inspekce Jana Jandová s tím, že subjekty se mohou odvolat. Stát pozastavil povolení plošného použití jedu před dvěma týdny. Do nor je ale možné dál po předchozím oznámení Stutox II aplikovat.
22. 8. 2019|