TÉMA

Amiens

Francouzské protesty proti důchodové reformě neustávají. Zaměstnanci rafinerií stávkují

Ve Francii v neděli pokračují protesty proti důchodové reformě, kterou prezident Emmanuel Macron prosadil tak, že obešel hlasování v parlamentu. Šéf pravicových Republikánů (LR) Éric Ciotti na Twitteru uvedl, že byla poničena i jeho kancelář v Nice. Označil to za nátlak na to, aby poslanci jeho strany hlasovali pro vyslovení nedůvěry vládě podporované Macronem. Ráno proti reformě stávkovalo 34 procent zaměstnanců rafinerií a skladů ropné společnosti TotalEnergies, uvedla agentura Reuters.
19. 3. 2023|

Hladká cesta Ukrajinců do Británie dráždí neevropské běžence uvázlé v Calais

Část uprchlíků z Ukrajiny jede přes Česko či Polsko i dále na západ. Ve Francii většinou míří na jih do Nice. Přes sever země cestují do Velké Británie. Ta po nich nepožaduje víza, a nečeká je tak osud tisíců lidí z Blízkého východu a Afriky, kteří kempují v Calais a sen o cestě přes La Manche se jim rozplývá.
16. 3. 2022|

Ve francouzském Amiens se propadla zem. Místní média píší o zřícení tajného středověkého sklepa

V noci z neděle na pondělí se v centru severofrancouzského historického města Amiens propadla zem. Díra, která se vytvořila na náměstí Debouverie u restaurace La Bonne Humeur a částečně ji zasáhla, je přes deset metrů dlouhá a čtyři až pět metrů hluboká. Incident může podle místních médií souviset se středověkým podsklepením, o kterém se dosud nevědělo.
14. 8. 2019|