TÉMA

Alejandro Giammattei

Mayové se po staletích dočkali uznání. Mexiko se jim omluvilo za útlak i diskriminaci

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador se oficiálně omluvil domorodým Mayům za dlouhá staletí útisku, kterému museli čelit od dobytí Mexika Španěly v 16. století. Podle serveru BBC jde o historický okamžik, protože mayská komunita se poprvé dočkala uznání, že evropští dobyvatelé a později i mexická vláda její příslušníky systematicky diskriminovali a vykořisťovali.
4. 5. 2021|

„Můj dům zaplnila voda během deseti minut.“ Bouře Eta si v Guatemale vyžádala už přibližně 150 obětí

Kvůli ničivé bouři Eta a sesuvům půdy v Guatemale zahynulo nebo se pohřešuje 150 lidí, uvedl podle agentury AFP prezident země Alejandro Giammattei. Mluvčí guatemalské armády Ruben Tellez dříve agentuře Reuters sdělil, že sesuvy půdy způsobené přívalovými dešti v odlehlé vesnici v guatemalském regionu Alta Verapaz pohltily na 150 domů a mnoho lidí zahynulo pod troskami.
6. 11. 2020Aktualizováno6. 11. 2020, 21:27|

Migranty brát nemůžeme. Guatemalský prezident chce změnit dohodu s USA

Novým prezidentem středoamerické Guatemaly se stal konzervativec Alejandro Giammattei, který v druhém kole voleb přesvědčivě porazil bývalou první dámu Sandru Torresovou. Třiašedesátiletý šéf strany pravého středu Vamos (Pojďme) má pověst tvrdého odpůrce zločinu, chce opět zavést trest smrti, ostře se staví proti potratům i sňatkům homosexuálů. Odmítá také migrační dohodu s USA, kterou Guatemala uzavřela v červenci ještě za jeho předchůdce Jimmyho Moralese.
12. 8. 2019|