TÉMA

Holštejn

Od největšího neštěstí v českých jeskyních uplynulo půlstoletí. Amatérské speleology zastihla bouřka

Největší tragédii v historii speleologie v českých zemích mají na svědomí podzemní povodně z bouřek. Před 50 lety, 29. srpna 1970, při zkoumání nových prostor Amatérské jeskyně v Moravském krasu zahynuli amatérští speleologové Milan Šlechta a Marko Zahradníček. Šlechtův bratr Jiří přitom zemřel v jiné jeskyni o pět let dřív.
29. 8. 2020|

Obce na Jedovnicku se napojují na blanenský vodovod. Trápí je nedostatek pitné vody

Vodohospodáři začali napojovat obce v okolí Jedovnic na páteřní blanenský vodovod. Investice za téměř 350 milionů korun má pomoci s dopady sucha. Kapacita jedovnického prameniště už totiž zejména v letních měsících přestává oblasti stačit. Nové potrubí a vodojemy mají zajistit dodávky i v příštích letech.
3. 6. 2020|

Vznik vodní nádrže zničí život v Moravském krasu, varují ochránci. Teď stavět nebudeme, říká povodí

Případná stavba vodní nádrže u Holštejna na Blanensku by podle zástupců CHKO Moravský kras zničila hydrologii a život v jeskynním systému, chráněná krajinná oblast by se pak tím pádem podle nich mohla zrušit. Ministerstvo zemědělství chce nově hájit jednatřicet území pro vodní nádrže, mezi nimi je také Holštejn. Na negativní dopady možné stavby upozornil i ministr životního prostředí.
13. 5. 2020|

Unikátní objev. Amatérští speleologové našli v Moravském krasu obří dóm

Rozlehlý podzemní dóm našli přibližně po šesti letech kopání průzkumné chodby speleologové u Holštejna na Blanensku. Je součástí jeskyně Sonda pod Jedničkou a tamní výzkumná skupina ho řadí k jednomu z nejvýznamnějších objevů v této oblasti.
27. 12. 2019|

Podpora vesnických prodejen stoupá. Obchodům na jihu Moravy by bez pomoci kraje hrozil zánik

Počet malých vesnických prodejen klesá. Podle Asociace českého tradičního obchodu jich v celé republice každoročně zanikne asi pět set. Jihomoravský krajský úřad proto letos o čtyřicet procent navýšil dotace, které mají obchodům v obcích do 750 obyvatel pomoci. Rozdělí mezi ně 2,8 milionu korun.
1. 8. 2019|