TÉMA

Radana Korená

V Letní filmové škole zasedne Sheridan či Vetchý, festival zahájí dokument o Kocábovi

V Uherském Hradišti začíná Letní filmové škola (LFŠ). K hlavním zahraničním hostům patří irský režisér a scenárista Jim Sheridan, který by měl dorazit na závěr osmačtyřicátého ročníku. Tuzemskou tvorbu zastoupí například herec Ondřej Vetchý. Nesoutěžní přehlídka potrvá do 4. srpna.
29. 7. 2022|

Začíná Letní filmová škola v Uherském Hradišti. Ceny dostanou Svěrák, Huba či Bohdalová

V Uherském Hradišti začíná v pátek Letní filmová škola (LFŠ). Její 47. ročník nabídne do čtvrtka 12. srpna filmový, odborný a doprovodný program přibližující historii i současnost filmu. Festival představí novinky jako Muž se zaječíma ušima, Chyby, Okupace anebo Myši patří do nebe. Asociace českých filmových klubů také udělí Výroční ceny AČFK za celoživotní přínos kinematografii. Jejich nositeli se letos stanou Zdeněk Svěrák, Martin Huba, Goran Marković a Jiřina Bohdalová.
6. 8. 2021|

Začíná Letní filmová škola. Přehled má nejen o Wajdovi, Slámovi a Izraeli, ale i o návštěvnících

Retrospektiva polského velikána Andrzeje Wajdy nebo premiéra nového filmu Bohdana Slámy patří k tahákům 46. ročníku Letní filmové školy. V kině se ale letos mohou usadit jen akreditovaní návštěvníci. Registrace je nutná, aby organizátoři mohli tradiční nesoutěžní přehlídku v Uherském Hradišti uspořádat navzdory ztíženým podmínkám kvůli současné epidemiologické situaci. Filmová lekce se tentokrát navíc uděluje kratší a v jiném termínu : od 7. do 12. srpna.
7. 8. 2020|

Sice menší a později, ale bude. Organizátoři Letní filmovou školu uspořádají

Největší nesoutěžní přehlídka filmů, Letní filmová škola (LFŠ) v Uherském Hradišti, se letos bude konat pandemii navzdory. Po jednání se zástupci města a ministerstva kultury to v pátek oznámili organizátoři. Kvůli koronaviru festival ale potrvá pouze šest dní a místo tradičního termínu na přelomu července a srpna se letos uskuteční od 7. do 12. srpna.
15. 5. 2020|

Velký návrat kin, nebo útěk diváků a krach? Koronavirus zrychlil proměnu filmového světa

Zatímco tuzemští kinaři vyhlíží pondělní termín, kdy budou moci po téměř dvou měsících otevřít své sály, a to stále s řadou restrikcí, svět stále bojuje s koronavirem. V této situaci hlásí rozmanité streamovací platformy raketový nárůst sledovanosti. Animovaný snímek Trollové: Světové turné ze stáje Universal dokonce přesunul premiéru do on-line prostředí a slaví nečekaný úspěch. Proti tomu se ostře vymezili zástupci kin a vyhrožují bojkotem společnostem, které by je chtěly obejít. Jak z toho vyjdou česká kina? Čeká je velký návrat, nebo postupný odliv diváků a pád mezi zapomenuté druhy zábavy?
10. 5. 2020|

Oceníme nedoceněného Hynka Bočana, zní z Letní filmové školy v Uherském Hradišti

Druhým dnem pokračuje 45. ročník Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Přehlídka nabídne vedle českých snímků třeba filmy držitele dvou Zlatých glóbů Michaela Hanekeho. Festival bude slavnostně zahájen v sobotu večer, ocenění za přínos kinematografii převezmou mimo jiné režiséři Hynek Bočan a polský autor Lech Majewski.
27. 7. 2019|