TÉMA

David Zábranský

Doporučujeme

„Sem out of ofic, takže se stim smiř.“ Automatickou odpověď si lze přidat od Hůlové, Rudiše i Oprásků sčeskí historje

Jak nápaditě říct „nejsem na příjmu“? Lidem, kteří si do e-mailu před svou dovolenou nechtějí nastavovat jen neosobně strohý text, poslouží jako inspirace třicet automatických odpovědí, které připravili čeští literáti a ilustrátoři. Zájemcům jsou volně k dispozici nápady od Petry Hůlové, Petry Soukupové, Davida Zábranského, Jaromíra 99 či autora komiksů Opráski sčeskí historje.
3. 7. 2023Aktualizováno8. 7. 2023, 08:09|

Na Velký knižní čtvrtek Jakub Szántó vzpomíná na Izrastinu a Dan Brown vypráví o zvířátkách

Nakladatelé poosmnácté upozorňují na knižní tituly, které by podle jejich názoru čtenáři neměli minout. Na pulty je uvádějí na Velký knižní čtvrtek 15. října. Mezi šestnáctkou knih různých žánrů tentokrát převažují čeští autoři. S novinkami přicházejí David Zábranský, Evžen Boček nebo reportér Jakub Szántó. Zahraniční nabídka představuje vedle kritikou oceňovaných autorů Lawrence Wrighta a Sally Rooneyové také třeba Dana Browna, který napsal svou první knihu pro děti.
15. 10. 2020|

Cenu Magnesia Litera může získat Jan Žižka, Městská poezie Brno i rozhovor s Markem Váchou

Na literární ocenění Magnesia Litera je nominováno 27 knih a šest blogů. Aktuální 19. ročník zaznamenal rekordní počet 488 přihlášek. Cenu mohou získat Možnosti milostného románu Jana Němce, rozhovor s Markem Váchou Jízda v levém pruhu, monografie Jan Žižka od Petra Čorneje nebo blog o Crohnově nemoci. Slavnostní udílení cen se uskuteční 7. dubna na Nové scéně Národního divadla a přímý přenos odvysílá ČT art.
4. 3. 2020|

Recenze: Obří populista, rasismus či krize elit. David Zábranský balancuje na hraně provokace

V posledních letech bychom nenašli mnoho českých románů, které vyvolaly takové pozdvižení jako předloňský titul Za Alpami Davida Zábranského. Ten nyní publikoval novou knihu Logoz aneb Robert Holm, marketér dánský. Opět bude rozruch?
1. 7. 2019|