TÉMA

Brněnec

V bývalé Schindlerově továrně u Svitav chce nadační fond vybudovat památník se skleněným pavilonem

Nadační fond Archa rodiny Löw-Beer a Oskara Schindlera žádá o stavební povolení k vybudování památníku v bývalé textilce Vitka v Brněnci na Svitavsku. Nový objekt, takzvaný skleněný pavilon, by měl sloužit především ke vzdělávání. V areálu byla za druhé světové války továrna, kde Schindler zachránil asi dvanáct set židovských dělníků.
7. 12. 2021|

O Velikonocích se uzavře část silnice ze Svitav do Brna. Kamiony čeká 130kilometrová objížďka

Oprava odvodňovacího potrubí na silnici I/43 na pomezí Jihomoravského a Pardubického kraje od čtvrtka do neděle omezí dopravu. Silnice je u obce Rozhraní a Brněnec úplně uzavřená, což pocítí především řidiči vozidel nad 7,5 tuny. V obou směrech musí využít cestu přes Nové Město na Moravě, Žďár nad Sázavou, Ždírec nad Doubravou a Vendolí. Objížďka pro nákladní auta měří přes 130 kilometrů.
1. 4. 2021|

Rozpadlá továrna, ve které Schindler za války ochránil přes tisíc Židů, se změní na památník

Továrna v Brněnci na Svitavsku, kterou proslavil oscarový film Stevena Spielberga Schindlerův seznam, se v příštích letech změní na památník s názvem Archa. Jeho výstavbu bude spolufinancovat i režisérova nadace, ale hlavně rodina Löw-Beerů, která továrnu vlastnila před válkou. Areál už léta chátrá a budovy se rozpadají.
16. 6. 2019|