TÉMA

Ománský záliv

Při íránském cvičení v Ománském zálivu zemřelo nejméně 19 námořníků. Další byli zraněni

Při cvičení íránského námořnictva v Ománském zálivu zahynulo 19 námořníků a dalších 15 bylo zraněno. S odvoláním na pondělní sdělení íránské armády o tom informovala agentura AP. Původně íránská státní televize informovala o nejméně jednom mrtvém námořníkovi. Íránská média uvedla, že se nehoda stala poté, co se podpůrné plavidlo během cvičení příliš přiblížilo cíli dalších lodí.
11. 5. 2020|

Pryč z Hormuzského průlivu. Aerolinky hromadně mění trasy kvůli obavám z konfliktu USA s Íránem

Americký letecký úřad (FAA) vydal zákaz přeletů civilních letadel nad Hormuzským průlivem a Ománským zálivem. Reaguje tak na napětí mezi Spojenými státy a Íránem, které se vystupňovalo po sestřelení amerického bezpilotního letadla. Varování hodlají respektovat i další významné aerolinky z celého světa včetně British Airways nebo Lufthansy.
21. 6. 2019Aktualizováno21. 6. 2019, 14:12|

Na dva ropné tankery v Ománském zálivu zřejmě někdo zaútočil. USA ukázaly na Írán

Dva ropné tankery plující v blízkosti strategicky významného Hormuzského průlivu se zřejmě staly terčem útoku, na palubě jednoho z nich následně vypukl požár. Posádky obou plavidel ale byly včas evakuovány. Podrobnosti incidentu, ke kterému došlo v Ománském zálivu, se stále vyšetřují, ministr zahraničí USA Mike Pompeo už ovšem z útoku obvinil Írán. Ceny ropy na světových trzích v reakci na událost vzrostly.
13. 6. 2019Aktualizováno13. 6. 2019, 21:00|