TÉMA

Antoni Gaudí

Dostavba barcelonské katedrály může ohrozit několik domů. Jejich obyvatelé s tím nesouhlasí

Stavitelé barcelonské katedrály Sagrada Família chtějí zbourat několik domů v okolí staveniště. Tvrdí, že podle původních nákresů architekta Antonia Gaudího překáží v dokončení stavby. Tisíce obyvatel, kterým hrozí vystěhování, se ale brání. Ikonický chrám, jehož základní kámen byl položen před 139 lety, by mohl být dokončen do roku 2026.
8. 2. 2022|

V Barceloně slavnostně odhalili zatím nejvyšší věž baziliky Sagrada Família

Několik tisíc lidí ve středu večer v Barceloně přihlíželo slavnostnímu odhalení nové věže baziliky Sagrada Família, na jejímž vrcholku ve výšce 138 metrů se poprvé rozsvítila obrovská skleněná hvězda. Věž Panny Marie, která je nyní nejvyšší věží tohoto stále nedostavěného chrámu, u příležitosti církevního svátku Neposkvrněného Početí Panny Marie požehnal barcelonský arcibiskup a kardinál Juan José Omella a videoposelství k této události zaslal i papež František.
8. 12. 2021|

Sagrada Familia se nedokončí ani v roce 2026. Kvůli úbytku turistů se mohou práce prodloužit o desetiletí

Ve španělské Barceloně se po více než půl roce otevřel veřejnosti chrám Sagrada Familia. Kvůli protipandemickým opatřením ovšem přišel o cenné příjmy z cestovního ruchu a jeho dokončení se proto znovu odsouvá. Poslední termín počítal s rokem 2026, kdy mělo ukončení prací oslavit 100. výročí úmrtí architekta chrámu Antonia Gaudího.
1. 6. 2021|

Sagrada Familia dostala po více než 130 letech stavební povolení

Barcelonská bazilika Sagrada Familia (Svatá rodina), která je jednou z nejnavštěvovanějších španělských památek, se staví už 137 let. Ale až tento týden dostala od barcelonské radnice stavební povolení. Informoval o tom deník La Vanguardia s tím, že katedrála by měla být dokončena v roce 2026.
9. 6. 2019|