TÉMA

Velká Bystřice

Škoda po srážce na železničním přejezdu v Olomouci je 36 milionů. Hasiči vyzdvihli reakci vlakvedoucího

Škoda po úterní srážce kamionu s vlakem na přejezdu v Olomouci-Bělidlech se dostala na 36 milionů korun. Kromě škody kolem 26 milionů na vlakové soupravě a kamionu, které pohltil po nárazu požár, vznikla další na zničené infrastruktuře železniční a tramvajové trati, a to deset milionů korun, řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Železniční doprava na trati už byla obnovena, tramvaje úsekem zatím nejezdí. Hasiči ocenili reakci vlakvedoucího, který podle nich zachránil cestujícím život.
18. 10. 2023Aktualizováno18. 10. 2023, 15:13|

Obce, které vznikly po oddělení od Libavé, nabízejí levné parcely. Zájemce překvapuje špatná dostupnost

Do obcí, které se v roce 2016 oddělily od vojenského újezdu Libavá na Olomoucku, se chtějí stěhovat noví obyvatelé. Důvodem jsou zejména nižší ceny stavebních parcel než v okolí velkých měst v kraji. Jsou tu však i nevýhody – například horší dostupnost lékařské péče nebo málo pracovních míst. Mladé obce se sice postupně mění, dohnat zkušenosti nebo tradice jiných vesnic se ale často nedaří.
10. 2. 2022|

Kozorožci, kteří utekli před vichřicí, jsou zpátky v olomoucké zoo. Čeká se na návrat daňků a jelenů

Posledního ze tří kozorožců kavkazských, kteří v březnu utekli ze zoologické zahrady v Olomouci při vichřici Eberhard, se podařilo pracovníkům zoo odchytit. Silný vítr tehdy na mnoha místech poničil výběhy a několik kozorožců, jelenů a daňků toho dokázalo využít. Odchyt kozorožců byl složitý a nakonec museli pracovníci zoo použít i narkotizační pistoli. Zvířata útěk přežila bez úhony a už jsou zpět ve svých výbězích.
7. 6. 2019|