TÉMA

Petr Váňa

Senát ocenil medailemi šéfa BIS Koudelku, architektku Jiřičnou nebo skladatele a textaře Suchého

Senát v úterý při příležitosti Dne české státnosti rozdal stříbrné medaile významným českým osobnostem. Ocenění si převzali například pověřený ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka, architektka Eva Jiřičná nebo dramatik, skladatel, textař a režisér Jiří Suchý. Stříbrné medaile, které Senát uděloval už podesáté, jim předal předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS).
28. 9. 2021Aktualizováno28. 9. 2021, 20:37|

U Staroměstské radnice bude nový mariánský sloup. Stavba začíná archeologickým průzkumem

Na pražském Staroměstském náměstí začal archeologický průzkum, který je nutný před stavbou nového mariánského sloupu – napodobeniny původního, strženého v roce 1918. Sloup s Pannou Marií by měl na náměstí stát v září.
17. 2. 2020|

Pražský primátor: Návrat Mariánského sloupu? Sochaři chybí souhlas vlastníka, tedy města

Sochař Petr Váňa nemá právo umístit na pražské Staroměstské náměstí repliku Mariánského sloupu, protože mu schází povolení hlavního města jako vlastníka pozemků, tvrdí primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Váňa se naopak domnívá, že má na stavbu právo, protože drží platné stavební povolení. O víkendu na náměstí umístil část zábradlí sloupu a od té doby ho umělec a jeho spolupracovníci na místě hlídají.
17. 6. 2019|
Události komentáře

Je to klíč k českému baroku, říká autor kopie Mariánského sloupu. Spíš popření roku 1918, oponuje obnově religionista

Mariánský sloup by se na pražské Staroměstské náměstí měl vrátit, jde o krásné dílo a základ českého baroka, tvrdí autor kopie sloupu Petr Váňa. Naopak podle religionisty a signatáře petice proti obnově Ivana Štampacha sloup symbolizoval vítězství habsburské monarchie a nadvládu nad Čechy, proto je zbytečné se k němu vracet. Diskutovali o tom v Událostech, komentářích.
12. 6. 2019|

Kopie Mariánského sloupu připlula do Prahy. Sochař pokračuje ve snaze vrátit ho na Staroměstské náměstí

Replika Mariánského sloupu ze Staroměstského náměstí se vrátila do Prahy – po vodě. Sochař a restaurátor Petr Váňa na kopii původní sochy, kterou v roce 1918 strhl dav jako domnělý symbol habsburské monarchie, pracuje více než dvacet let. Jestli bude sloup znovu stát v centru hlavního města, ale není jisté. Váňa se o jeho obnovu pokusil už jednou na konci května.
11. 6. 2019Aktualizováno11. 6. 2019, 20:16|

Sochař chtěl vrátit Mariánský sloup na Staroměstské náměstí. Načerno, varuje magistrát

Akademický sochař Petr Váňa a jeho spolupracovnici začali ve středu dopoledne na Staroměstském náměstí v Praze s obnovou Mariánského sloupu, který v roce 1918 svrhl dav, protože v něm spatřoval symbol habsburské monarchie. Jeho obnovu provází léta spory. Váňa tvrdí, že má pro sloup platné stavební povolení. Podle Technické správy komunikací ale nemá vyřízený zábor veřejného prostranství. A magistrát uvedl, že k obnově dochází načerno, práce byly proto pozastaveny a místo musí sochař uvést do původního stavu.
29. 5. 2019Aktualizováno29. 5. 2019, 13:58|