TÉMA

Crohnova nemoc

Přibývá kopií biologických léků. Roste tak šance pro pacienty se zánětem střev a kloubů

O tisíce se rozšířil počet pacientů se záněty střev nebo kloubů, kteří dostávají moderní biologickou léčbu. Na trhu přibývá levnějších a stejně účinných kopií originálních léků, jimž končí patenty. Za poslední tři roky to přineslo úsporu šest miliard korun.
24. 5. 2021|

Nadměrné pojídání sladkostí přispívá k rozvoji střevních zánětů, naznačil výzkum

Častá konzumace jednoduchých cukrů by mohla vést ke vzniku či horšímu průběhu některých onemocnění zažívacího ústrojí. Poukázala na to studie uskutečněná na myších, kterou publikoval časopis Science Translational Medicine. Ve střevech hlodavců totiž vědci po pravidelném podávání sladkých roztoků našli větší množství „škodlivých“ bakterií.
3. 11. 2020|

Přibývá pacientů se zánětem střev. Patří mezi ně celiaci či lidé s Crohnovou chorobou

Každý rok se zhruba o pět procent zvýší počet pacientů se zánětem střev. Ročně tuto diagnózu lékaři sdělují víc než dvěma tisícům lidí. Často za to může stres a nezdravé jídlo bohaté na cukry a různé chemikálie. Jinak je to však u celiakie. Toto autoimunitní onemocnění přichází prakticky bez příčiny a způsobuje chronický zánět tenkého střeva. V Česku jím trpí minimálně jeden člověk ze sta.
5. 1. 2020|

Život s vývodem není tabu. Cenu Olgy Havlové získala autorka blogu o problémech se stomií Nagyová

Tereza Nagyová pomáhá pacientům se stomií, tedy vývodem tlustého střeva. Za osvětu o životě s vývodem, s nímž už roky žije, teď Nagyová získala Cenu Olgy Havlové. Jubilejní 25. ročník ocenil nejen výjimečné osobnosti, ale byl i vzpomínkou na zakladatelku ocenění a někdejší první českou dámu.
27. 5. 2019|