TÉMA

Zdeněk Jiráský

Zajímá mě význam hranic v našich životech, říká režisér Jiráský. Jeho Kryštofa smetou padesátá léta

Nejsilnější víra je víra ve svobodu, připomíná slogan na plakátech nového českého filmu Kryštof. Dramatický příběh mladíka, který na přelomu čtyřicátých a padesátých let vstupuje do mnišské komunity v československém pohraničí, se odehrává na pozadí několika historických událostí této doby, kdy moc v zemi převzali komunisté. Snímek vznikl v koprodukci České televize, v tuzemských kinech se promítá od 21. října. V rozhovoru s Martinem Rachmannem svou novinku představil režisér Zdeněk Jiráský.
21. 10. 2021|

Drama Kryštof připomene pronásledování církve. Příběh budoucího mnicha naznačuje trailer

Do československého pohraničí padesátých let se vrací drama Kryštof. Novinku Zdeňka Jiráského uvádí v předpremiéře Febiofest, do kin se dostane přesně za měsíc. Příběhem mladého muže, který se chce stát mnichem, připomíná komunistickou Akci K namířenou proti církvi. Snímek podpořila Česká televize. Kromě festivalového promítání představuje Kryštofa s předstihem také trailer.
21. 9. 2021|

K jako kláštery a Kryštof. Vzniká film o likvidaci mnichů v padesátých letech

Historické drama z období uzavírání hranic po komunistickém převratu natáčí režisér Zdeněk Jiráský. Snímek s názvem Kryštof je inspirovaný jedním z nejtvrdších úderů proti církvi a zobrazuje likvidaci mnišské komunity v padesátých letech. Na filmu se podílí Česká televize, do kin by měl zamířit v březnu příštího roku.
23. 5. 2019|