TÉMA

Vyhodnocení

Pokud se chceme vyhnout válce, musíme od ní Rusko odstrašit. Armáda ale není v pořádku, řekl náčelník generálního štábu

Chce-li se Severoatlantická aliance vyhnout válce s Ruskem, musí mu podle náčelníka generálního štábu české armády Karla Řehky dát najevo, že by proti ní nemělo šanci na úspěch. Česká armáda ale na to není připravena, řekl Řehka v úvodním projevu na velitelském shromáždění armády. Shromáždění se tentokrát sešlo bez prezidenta Miloše Zemana, další armádní velitelé na něm vyhodnotí hlavní úkoly vojáků za uplynulý rok.
21. 2. 2023Aktualizováno21. 2. 2023, 22:25|

Důležitější než cena reaktoru je, aby to bylo včas, říká k Dukovanům Radim Fiala. Žádoucí je zapojení českých firem, soudí Jurečka

Energetická společnost ČEZ obdržela tři nabídky na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. Místopředseda SPD Radim Fiala se sice obává, že se cena reaktoru bude zvyšovat, důležitější však podle něj je, aby se stavba příliš neprotahovala. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) na to namítl, že pro občany je také důležité, aby byly do dodávek zapojeny české firmy. „Očekává se, že uchazeči budou mít o využití českého průmyslu přirozený zájem,“ podotkl místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani v pořadu Události, komentáře.
2. 12. 2022|

Proběhl další rychlý závod o dotace pro školství. Úředníci však slibují změnu

Zřizovatelé základních škol si zopakovali podávání žádostí o dotace na lepší vybavení. Když ministerstvo pro místní rozvoj vypsalo výzvu na začátku listopadu, velký počet zájemců systém zahltil. Nyní ji rozdělilo do dvou dnů. Jestli obec peníze získá, závisí hlavně na rychlosti podání žádosti.
27. 11. 2022|

Rusové mají až třikrát vyšší ztráty techniky než Ukrajinci, tvrdí vojenský analytik

Rusové ztrácejí třikrát až čtyřikrát více techniky než Ukrajinci, uvedl vojenský analytik Jakub Janovský v pořadu Události, komentáře. Opírá se přitom o vyhodnocování fotografií a videí pořízených vojáky i civilisty na frontové linii. Vyvrací také domněnky, že by invazní síly nevyužívaly v bojích nejmodernější techniku.
24. 5. 2022|
Volby do Evropského parlamentu 2019

Ochrana dat při eurovolbách: Okrsky se sečtou těsně před zveřejněním výsledků, komisaři jsou vázáni mlčenlivostí

Na zabezpečení výsledků hlasování při volbách do Evropského parlamentu se připravil Český statistický úřad. Volební místnosti se uzavřely, výsledky ale ČSÚ zveřejní až v neděli v noci. Úniku informací se má předejít například tím, že data z jednotlivých okrskových komisí sečte ČSÚ až těsně před celkovým zveřejněním výsledků. Členové komisí jsou také vázáni mlčenlivostí, zákon ale s porušením tohoto zákazu žádnou sankci nespojuje.
25. 5. 2019|