TÉMA

Tataři

Krymští Tataři pomáhají osvobodit poloostrov, okupanti panikaří, říká zástupkyně Ukrajiny

Pro 85 procent Ukrajinců obnáší vítězství jejich země osvobození všech Ruskem obsazených území, včetně Moskvou ovládaných částí Donbasu a poloostrova Krym. Vyplývá to z průzkumu Rating Group pro Centrum transatlantického dialogu. Na Krymu v současné době působí několik proukrajinských hnutí. K nedávnému požáru v ruských kasárnách se přihlásilo Hnutí odporu Krymských Tatarů a Ukrajinců, které si říká Ateš. Rusové se zároveň na severu Krymu připravují na útok ukrajinské armády a odvážejí své blízké pryč z poloostrova. Spolupracovnici České televize Julii Netidovové to v rozhovoru řekla stálá představitelka Ukrajiny v Autonomní republice Krym Tamila Taševová.
14. 12. 2022|

Hamáčkův případný zákon zkracující volby na den by Zeman vetoval

Prezident Miloš Zeman nesouhlasí s tím, aby se volby konaly jen jeden den. V současnosti jsou volební místnosti otevřené v pátek i sobotu. Podle prezidenta by taková změna snížila volební účast, a kdyby návrh parlament schválil, zřejmě by takovou změnu zákona vetoval. Hlava státu se k nápadu ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) vyjádřila v rozhovorupro TV Barrandov. Zeman znovu zopakoval, že je zastáncem volební povinnosti.
7. 11. 2019|

Tataři zmizeli z Krymu za tři dny. Od Stalinových deportací uplynulo 75 let

„Masovým zatýkáním dávají krymským Tatarům jasný signál: Jestli se vám to nelíbí, odejděte.“ Těmito slovy komentoval v březnu Refat Čubarov, předseda neoficiálního krymskotatarského parlamentu, represe ruských úřadů vůči příslušníkům své menšiny na anektovaném Krymu. Tataři čelí perzekucím po celých pět let od anexe ukrajinského poloostrova Ruskem. Desítky jich ruští policisté zadrželi třeba také loni v květnu v Simferopolu, když si chtěli připomenout výročí stalinských deportací. Začaly přesně před 75 lety.
18. 5. 2019|