TÉMA

Olivový olej

Kyperská jednota v lahvích oleje. Půlka oliv vyrostla na severu, půlka na jihu

Spor o území ostrova Kypr se táhne skoro půl století. Proti rozdělení na dvě části, Kyperskou republiku a samozvanou Severokyperskou tureckou republiku, se postavili dva místní obyvatelé. Jeden je Turek a druhý Řek a začali společně podnikat ve výrobě olivového oleje.
13. 2. 2020|
Doporučujeme

Evropské olivy ohrožuje zhoubná bakterie. Italští vědci zkoumají, jak ji porazit

Olivovníky v Evropě čelí zhoubě v podobě bakterie Xylella fastidiosa, přesto v italské Apulii, kde se infekce vyskytuje, zůstávají některé olivovníky záhadně zelené. Jsou vůči ní rezistentní, a tak dávají naději v boji proti nebezpečí, jež sužuje celé Středomoří. Bakterie nazývaná „lepra olivovníků“ se do tohoto suchého regionu dostala zřejmě z Kostariky v roce 2013 a v Itálii už zahubila přes milion stromů. Druhý největší světový exportér olivového oleje po Španělsku má ztráty kolem 1,2 miliardy eur (asi 30 miliard korun).
12. 8. 2019Aktualizováno17. 8. 2019, 14:13|

Itálie odhalila rozsáhlé pančování olivového oleje. Tekutina ze sóji a chlorofylu putovala i do Česka

Italští policisté v rámci mezinárodní operace nazvané Žluté zlato dopadli podvodníky, kteří prodávali pančovaný olivový olej. Ve spolupráci s evropskými agenturami Europol a Eurojust zadrželi 24 lidí, z toho většinu v jihoitalském městě Cerignola a část v Německu. Extra panenský olivový olej, který byl ve skutečnosti sójový nebo slunečnicový olej obohacený chlorofylem, se prodával hlavně v Itálii a Německu. Dostal se ale i do Česka.
16. 5. 2019|