TÉMA

Jaroslav Němeček

Malované klapky měly zahájit Zlín Film Festival. Po výstavě půjdou do dražby

Umělecky ztvárněné filmové klapky si mohou prohlédnout lidé ve zlínském obchodním a zábavním centru Zlaté jablko. Výstava je součástí zlínského filmového festivalu pro děti a mládež, který měl v pátek začít, kvůli pandemii ale organizátoři 60. ročník přesunuli na 4. až 10. září. Ve Zlíně bude expozice do 14. června, poté v rámci Klapka tour 2020 zamíří do dalších měst.
29. 5. 2020|

Čtyřlístek a přátelé si v Poštovním muzeu vyměňují známky

Poštovní muzeum v Praze představuje výstavu Čtyřlístek a jeho přátelé. K padesátému výročí slavného komiksu shromáždilo pod tímto názvem známkovou tvorbu Jaroslava Němečka, autora příběhů o čtveřici z Třeskoprsk. A doplnilo ji známkami dalších výtvarníků, kteří také do časopisu přispívali.
24. 7. 2019|

Čtyřlístek slaví padesátku. „Smrdí to Západem,“ zněla reakce na první číslo

Ustrašený Pinďa, jedlík a silák Bobík, vynálezce Mišpulín a hospodyňka Fifinka. Čtyřlístek přátel z Třeskoprsk baví svými dobrodružstvími čtenáře už padesát let. Na stáncích se komiks poprvé objevil 15. května 1969. Příběhy zvířecích kamarádů v lidském světě vyšly z tužky výtvarníka Jaroslava Němečka a jeho ženy Lucie. Právě známý kreslíř se u příležitosti výročí Čtyřlístku v rozhovoru pro Českou televizi ohlédl za půlstoletím stále populárního komiksu.
15. 5. 2019|