TÉMA

Božanov

V Heřmánkovicích odstranili část německého hřbitova. Podle starostky jde o nedorozumění

Obec Heřmánkovice na Broumovsku odstranila na pokyn starostky Jany Králové (nestr.) hřbitov německých starousedlíků. Bagr zboural ve vsi v pohraničí v okrese Náchod přes padesát hrobů, což vyvolalo kritiku. Starostka to ale označila za nedorozumění, hřbitov prý chtěla pouze upravit. V Heřmánkovicích žili před druhou světovou válkou téměř výhradně Němci, kteří byli po válce odsunuti. Na případ upozornil redaktor ČT Vlastimil Weiner.
28. 7. 2023Aktualizováno28. 7. 2023, 18:51|

Vlci útočí hlavně na stáda, která chovatelé nezabezpečili

Útoků vlků na hospodářská zvířata přibývá. Letos jich bylo už 220, tedy o polovinu víc než loni. Šelmy útočí hlavně tam, kde hospodáři svá stáda nezabezpečili. Ukazují to detailní data, která začali zveřejňovat ochránci přírody. Stát plánuje kompenzovat chovatelům vedle přímých škod i další náklady.
23. 12. 2020|

Obce dostanou během příštího týdne peníze za koronavirové ztráty, potvrdila Schillerová

Obce dostanou během příštího týdne peníze za koronavirové ztráty, potvrdila České televizi ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO). Příkaz by měla podepsat už v pondělí. Stát měl kompenzace za výpadky příjmu začít rozesílat na začátku srpna. Celkem má jít o 1250 korun na každého obyvatele obce. Využít je místní samosprávy můžou, na co chtějí. Podle některých kritiků ale peníze měly přijít mnohem dřív.
8. 8. 2020|

Tradice kradení májky skončila pokutou. Starostové si na postup policie stěžují

Pokutou za ukradení májky letos skončila tradice na Broumovsku. Pětice lidí z Božanova se vydala ukrást májku do tři kilometry vzdálených Martínkovic. Ale chytila je policie a dostali za to tisícikorunovou pokutu. Starostové obou obcí si teď na postup policie stěžují, považují ho za nepřiměřený. Podle policie ale hlídka jednala podle zákona.
7. 5. 2019|