TÉMA

Urísa

Tragickou srážku vlaků v Indii způsobila chyba v signalizaci, oznámil ministr

Páteční srážku vlaků v Indii, která si vyžádala tři stovky obětí a tisícovku zraněných, způsobila chyba elektronického signalizačního systému. Podle agentury AP to řekl indický ministr železnic Ašvini Vaišnav. Podle indické agentury ANI ministr také uvedl, že úřady mají i podezřelé, kteří za nehodu nesou odpovědnost. Na sociálních sítích přitom sílí kritika na adresu vlády za nedostatečné investice do železniční infrastruktury a volání po rezignaci ministra.
4. 6. 2023|

Indie a Bangladéš sčítají škody po supercyklonu Amphan. Zemřelo nejméně 84 lidí

Nejméně 84 obětí si dosud vyžádal supercyklon Amphan, který se přehnal nad východní Indií a Bangladéšem. S odvoláním na úřady obou jihoasijských zemí o tom informovala agentura AP. Čtrnáctimilionová aglomerace Kalkaty je bez elektřiny, ulice i letiště jsou zatopeny.
21. 5. 2020Aktualizováno21. 5. 2020, 13:32|

Supercyklon Amphan zasáhl pevninu. Miliony lidí kvůli němu zamířily do bezpečí

Nejméně čtrnáct lidí zabil supercyklon Amphan, který se ve středu přehnal přes východní Indii a Bangladéš s rychlostí větru až 190 kilometrů za hodinu. Podle odborníků jde možná o nejsilnější cyklon v oblasti od roku 2007. V Indii a Bangladéši byly evakuovány asi tři miliony lidí. Bouře zničila stovky domů v nízko položených oblastech blízko pobřeží; podle agentury Reuters je zatím ale brzy na zhodnocení škod.
20. 5. 2020Aktualizováno20. 5. 2020, 21:34|

Indii a Bangladéš zasáhne mohutný cyklon, evakuováno má být přes milion lidí

V Bengálském zálivu se vytvořil cyklon Amphan, který nyní míří k oblasti hranice Bangladéše a Indie. Podle stanice BBC zde může jít o nejsilnější bouři od roku 1999, kdy zemřelo přes devět tisíc lidí. Jak Indie, tak i Bangladéš se v současné době potýkají s epidemií koronaviru a úder cyklonu by mohl způsobit mimořádné problémy.
18. 5. 2020Aktualizováno18. 5. 2020, 17:33|

Východní pobřeží Indie ochromil cyklon Fani, láme stromy, přináší záplavy

Na východní pobřeží Indie v pátek udeřil cyklon Fani, kvůli němuž úřady evakuovaly přes milion lidí. Bouře, kterou doprovází vítr o rychlosti až 200 kilometrů v hodině, vyvracela stromy a lámala stožáry elektrického napětí. Uzavřeny zůstaly školy či úřady, na některých místech nefunguje letecká ani vlaková doprava, informovala média. Cyklon byl ve své vrcholné fázi hodnocen nejvyšším stupněm na pětibodové škále, podle agentury Reuters se jedná o nejsilnější tropickou bouři za posledních pět let.
3. 5. 2019Aktualizováno3. 5. 2019, 13:34|