TÉMA

Novinářská cena

Soud s Krejčířem v JAR byl karneval, Čapí hnízdo začalo jako jízda tryskáčem, říká reportér Jiří Hynek

Radovan Krejčíř s ním vtipkoval, že ho nechá projet v kufru auta. „Myslím, že ty výhružky nemyslel vážně,“ vzpomíná v podcastu Background ČT24 Jiří Hynek na pobyt v Jihoafrické republice, kde sledoval soudní proces s jedním z nejznámějších českých zločinců. Za svou kariéru pokrýval reportér domácího zpravodajství České televize i další dění v českém podsvětí a také významné soudní kauzy. Nejnověji třeba soud v případě dotace pro Čapí hnízdo.
5. 10. 2022|

Reportérka Deníku Referendum jako první Češka získala jednu z Evropských novinářských cen

Česká novinářka a zástupkyně šéfredaktora Deníku Referendum Gaby Khazalová získala jako první Češka Evropskou novinářskou cenu. Ocenění v jedné ze čtyř vyhlašovaných kategorií si spolu s kolegy z dalších zemí odnesla za projekt Města v pronájmu, kterým skupina médií zmapovala vlastnickou strukturu nemovitostí ve velkých evropských městech, jež zasáhla bytová krize. Cenu od roku 2013 uděluje sdružení vlastníků evropských médií.
3. 6. 2022Aktualizováno3. 6. 2022, 19:56|

Reportéři ČT se věnovali upadající svobodě českých médií a získali nominaci na Novinářskou cenu

Práce Reportérů ČT Anety Snopové a Hanuše Hanslíka na osudu českých médií zaujala pořadatele Novinářské ceny. Ti ji zařadili do soutěže o příspěvek, který měl podle diváků za rok 2019 největší společenský dopad, nebo zásadně přispěl k posílení práv občanů. V anketě je možné hlasovat do 17. září včetně. Cenu uděluje Nadace OSF (Open Society Foundations).
15. 9. 2020|

Česko-německé novinářské ceny počtvrté. ČT zaujala dokumentární sérií o soužití obou národů

Česko-německý fond budoucnosti v Lipsku počtvrté rozdělil Česko-německé novinářské ceny reportérům, kteří svými příspěvky pomohli porozumění mezi oběma státy. Oceněny byly české i německé reportáže, jejichž autoři informovali „diferencovaně a bez stereotypů“ o dění na opačné straně hranice. Zástupce má mezi vítězi i Česká televize. Režisér Jiří Fiedor zaujal porotu dokumentárním cyklem Česko-německé století.
1. 11. 2019|

Novinářskou cenu veřejnosti získal Ján Kuciak. Se sérií reportáží o něm uspěli i Reportéři ČT

Série Reportérů ČT o Jánu Kuciakovi získala Novinářskou cenu pro nejlepší reportáž v kategorii audiovizuální žurnalistiky. Sám Ján Kuciak získal ve veřejném hlasování česko-slovenskou cenu veřejnosti za článek o italské mafii na Slovensku. Výsledky soutěže vyhlásili organizátoři z Nadace Open Society Fund.
2. 5. 2019|