TÉMA

Luzon

Filipíny zasáhly po středečním zemětřesení stovky následných otřesů

Stovky následných otřesů zasáhly v noci na čtvrtek sever Filipín, kde při středečním zemětřesení zahynulo pět lidí a více než 150 utrpělo zranění. Mnoho místních obyvatel strávilo v obavách noc pod širým nebem, informovala agentura AFP.
28. 7. 2022|

Filipíny zasáhlo silné zemětřesení, částečně se zřítila nemocnice

Severní část největšího filipínského ostrova Luzon zasáhlo zemětřesení, které si vyžádalo nejméně čtyři mrtvé a 60 zraněných. Podle Filipínského ústavu pro vulkanologii a seismologii mělo sílu 7,3 stupně. Agentura AP píše, že zatím jsou informace o jedné zraněné ženě. Otřesy také poškodily budovy. Varování před přívalovou vlnou tsunami úřady nevydaly.
27. 7. 2022Aktualizováno27. 7. 2022, 11:11|

Na Filipínách bouří tajfun Vamco. Úřady evakuovaly statisíce lidí

Řada čtvrtí filipínské metropole Manily se ve čtvrtek ocitla pod vodou v důsledku silných lijáků, které přinesl tajfun Vamco. Podle agentury Reuters se jedná o nejhorší záplavy v hlavním městě Filipín za poslední roky. Tajfun v ostrovním státě připravil o život nejméně tři lidi, čtyři se pohřešují a téměř 200 tisíc jich bylo evakuováno.
12. 11. 2020|

Filipíny zasáhl tajfun Goni, jeden z nejsilnějších letošního roku. Úřady hlásí deset mrtvých

Nejméně deset lidí zemřelo a další tři se pohřešují poté, co se nad Filipínami prohnal tajfun Goni, označovaný za jednu z nejsilnějších bouří letošního roku. Informovala o tom agentura Reuters. Na mnoha místech zasažené oblasti Bicol na ostrově Luzon nefunguje elektřina, region hlásí také záplavy, sesuvy půdy a vzedmutí mořské hladiny. Bouře, jež dosáhla kategorie supertajfunu, po dosažení pevniny zeslábla, stále ji však provází vítr o rychlosti kolem 125 kilometrů v hodině, v nárazech až 170 kilometrů za hodinu.
1. 11. 2020Aktualizováno1. 11. 2020, 16:07|

Tajfun Vongfong si na Filipínách vyžádal pět mrtvých, oslabený míří k Okinawě

Nejméně pět mrtvých a 25 zraněných si vyžádal tajfun Vongfong, který ve čtvrtek zasáhl Filipíny a od té doby se po zeslabení na silnou tropickou bouři přehnal přes hlavní ostrov Luzon. Podle sobotního oznámení úřadů vyhnal tajfun více než 91 tisíc lidí z jejich domovů, ničil domy, způsoboval výpadky elektrického proudu a intenzivním deštěm vyvolával sesuvy půdy.
16. 5. 2020|

Probuzená filipínská sopka hrozí nebezpečným výbuchem. Letiště v Manile ale zčásti obnovilo provoz

Filipínské úřady nařídily kvůli zesílené aktivitě sopky Taal evakuaci zhruba osmi tisíc obyvatel a turistů. Vulkán totiž už od neděle chrlí dým a popel, nebezpečná erupce může podle úřadů přijít v řádu hodin či dní. Letiště v Manile po nedělním přerušení provozu v pondělí částečně obnovilo lety.
12. 1. 2020Aktualizováno13. 1. 2020, 12:22|

Na Filipíny udeřil tajfun Kammuri. Letiště v Manile přeruší provoz

Na východní pobřeží středních Filipín udeřil silný tajfun Kammuri. Z nejvíce ohrožených oblastí místní úřady evakuovaly již na 200 tisíc lidí, napsal server BBC. Bouři doprovázejí intenzivní srážky, vítr o rychlosti 175 kilometrů v hodině dosahuje v nárazech až 240 kilometrů za hodinu. Vedení mezinárodního letiště v Manile oznámilo, že v úterý na dvanáct hodin zcela přeruší letecký provoz. Živel také částečně narušil Hry jihovýchodní Asie, které na souostroví začaly v sobotu.
2. 12. 2019|

Vědci objevili neznámý druh člověka. Žil před 50 tisíci lety

Vědci zřejmě objevili nový druh člověka, který žil na filipínském ostrově Luzon ještě před 50 tisíci lety. Na základě zubů a kosterních ostatků byli tito dávní lidé vysocí necelých 120 centimetrů a některé z jejich rysů byly spíše opičí. Přesto jsou kosti podle vědců zřetelně lidské a patří dosud neznámému druhu, který podle místa nálezu dostal jméno Homo luzonensis. O tomto objevu informoval časopis Nature.
11. 4. 2019|